19. februar 2023 11:11

Kurti u Minhenu razgovarao sa generalnim sekretarom Interpola i Stjuartom Pičom o vladavini prava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kurti u Minhenu razgovarao sa generalnim sekretarom Interpola i Stjuartom Pičom o vladavini prava

Foto: TANJUG/DOPISNIŠTVO KIM

PRIŠTINA - Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, na marginama Minhenske konferencije o bezbednosti, odvojeno se sastao sa generalnim sekretarom Interpola Jirgenom Štokom i specijalnim izaslanikom Velike Britanije za zapadni Balkan Stjuartom Pičem.

Kako je saopšteno iz kabineta Kurtija, glavne teme razgovora sa Štokom bile su borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i posvećenost vladavini prava, prenosi Reporteri.

Kurti je rekao da je Priština posvećena vladavini prava i informisao Štoka o, kako tvrdi, "uspesima koji su postignuti u borbi protiv kriminalnih grupa i organizovanog kriminala u poslednje dve godine i o saradnji sa partnerskim zemljama i organizacijama u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala".

Privremene institucije u Prištini do sada su četiri puta podnosile zahtev za članstvo u Interpolu - 2010, 2015, 2017. i 2018. godine, a 2019. godine prijava je podneta, pa povučena neposredno pred početak Generalne skupštine Interpola u Santjagu.

Teme razgovora Kurtija i Piča bili su saradnja, posebno u oblasti bezbednosti, regionalna dešavanja i izazovi, navedeno je u saopštenju.