20. februar 2023 16:45

Edin Đerlek i Lucija Vasiljević u Kraljevu razgovarali o ravnomernom regionalnom razvoju i projektima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Edin Đerlek i Lucija Vasiljević u Kraljevu razgovarali o ravnomernom regionalnom razvoju i projektima

Foto: TANJUG/MRRR/ MILOŠ PERIĆ

KRALJEVO - Ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek posetio je danas Kraljevo i razgovarao sa direktorkom Agencije za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga Lucijom Vasiljević o analizi trenutnog stanja i perspektivama za podršku teritorijalnim strategijama koje će doprineti boljem standardu i kvalitetu života građana.

Đerlek je ocenio da je postizanje ravnomernog regionalnog razvoja sastavni deo održivog, trajnog razvoja i demografskog oporavka Srbije.

 

Imajući u vidu različite socio-ekonomske pokazatelje, kao i potencijale razvoja, Đerlek je ukazao na potrebu kreiranja posebnih mera i politika razvoja svakog regiona.

Predstavljajući projektno delovanje, Vasiljević je istakla da je Agencija prepoznala turističke potencijale ovog kraja koji u značajnoj meri mogu uticati na ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga. Ona je ocenila da će projekat koji se sprovodi u sklopu IPA Programa prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore i koji se bazira na kulturnoj i prirodnoj baštini regiona, doprineti stvaranju održive turističke ponude u prekograničnim ruralnim i planinskim područjima dve države.

Vasiljević je istakla da ovaj projekat promoviše i prirodne potencijale ovog kraja, kao što je planina Golija, koja je uvrštena u prvu kategoriju zaštite kao prirodno dobro izuzetnog značaja.

Ukazujući na važnost stranih ulaganja u lokalne samouprave, Vasiljević je istakla da se jedan od značajnijih projekata koji je ova agencija sprovela, u saradnji sa Gradom Čačkom i opštinama Gornji Milanovac i Ivanjica, odnosi upravo na efikasnije upravljanje javnom svojinom, koja je i osnov za planiranje budućih projekata. Istovremeno projekat, kako je objasnila, doprinosi unupređenju efikasnosti i transparentnosti javne administracije i njene pristupačnosti građanima i privredi.

Ministar Đerlek govorio je i o razvoju poljoprivrede i kapacitetima koje Agencija poseduje za brendiranje, promociju i plasman proizvoda poljoprivrednih proizvođača ovog kraja i ocenio da, zajedno sa lokalnim samoupravama sa kojima sarađuje, prepoznaje potrebe i kapacitete okruga koje zastupa.

Najavio je zajednički rad u predstojećem periodu na planiranju, podsticanju i upravljanju regionalnim razvojem.