21. februar 2023 17:35

Edin Đerlek: Projekat Regionalnog centra za održivi razvoj Srema primer dobre prakse

Izvor: TANJUG

podeli vest

Edin Đerlek: Projekat Regionalnog centra za održivi razvoj Srema primer dobre prakse

Foto: TANJUG/MRRR/ MILOŠ PERIĆ

RUMA - Ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek poručio je danas u Rumi da je neophodno podići svest o važnosti i potrebi planskog ulaganja, dodajući da su razgovari sa svim akterima regionalnog razvoja prvi korak u sagledavanju potreba građana i lokalnih samouprava.

On je posetio Rumu u okviru planiranih susreta sa predstavnicima regionalnih agencijama širom Srbije i razgovarao sa direktorom Regionalne razvojne agencije Srema Milanom Mirićem, koji ga je upoznao sa projektima agencije ističući da je ona nosilac unapređenja infrastrukturnog, kao i sistema za navodnjavanje, prečišćavanja otpadnih voda i regionalnog vodovodnog sistema.

Projekat EDU-CLIC, je kako je objasnio Mirić, jedan od uspešnih projekata, izvedenih uz podršku nemačkih partnera, a koji se odnosi na upravljanje deponijom u Sremskoj Mitrovici i predstavlja ogledni primer za ostatak Srbije.

Naveo je da pored tog projekta Agencija prevashodno deluje u domenu infrastrukture, zaštite životne sredine, ruralnog razvoja, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kao i razvoja koncepta održivog razvoja regiona Srem.

Đerlek je ocenio da je projekat Regionalnog centra za održivi razvoj Srema, koji obuhvata inovacioni startap centar Stara Pazova, razvojni, edukativni centar za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije u Sremskoj Mitrovici, primer dobre prakse i podvukao važnost njegove realizacije. Izrazio je uverenje da bi ovakav centar značajno uticao na razvoj Srema i predstavljao dobar primer i za ostale regione u našoj zemlji.

Ministar je pohvalio delovanje ove agencije i zaključio da ona kao značajna institucija implementacije projekata čini da region Srema postane prepoznatljiv u ekonomskom razvoju.