23. februar 2023 12:03

Miroslav Stojanović: Potrebno je da EU pošalje neki znak da ima pomaka u dijalogu

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Analitičar Miroslav Stojanović izjavio je danas da je potrebno da EU pošalje neki znak da se nešto politički pomera po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, jer su pozicije dve strane dosta daleke.

"(Aljbin) Kurti očigledno izbegava da to učini bez obzira što je pritisak na njega znatno veći i jači nego na predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Amerikanci su ti koji mogu da prelome. Ako dođe ponovo do izbora na Kosovu, padom njegove vlade, onda se pravi jedan politički vakuum u kom se ništa ne dešava i njegova pozicija u biračkom telu bi mogla da bude jača", rekao je on za Tanjug.

Intext service Video

Prema njegovim rečima Beograd zvanično insistira da se krene od formiranja ZSO da bi moglo da se razgovara o bilo kakvoj normalizaciji odnosa.

"Ako se taj kamen ne pomeri u Briselu onda zaista nema ništa", navodi Stojanović.

Govoreći o situciji u Ukrajini, on kaže da je iz govora koji su održali Vladimir Putin i Džozef Bajden jasno da neće biti skorog okončanja rata.

Kaže da svi govore o ratu, a niko o miru, naglašavajući da je kineska najava mirovnog plana gotovo ignorisana na Zapadnoj strani, što smatra dosta simptomatičnim jer bi verovatno već sutra Lider Kine Si Đi Ping izašao sa tim planom, i dodaje da je najveća žrtva rata Ukrajina, ali i Evropa koja će trpeti posledice dugoročno.

Intext service Video

"Što se tiče otkazivanja poslednjeg sporazuma oko nuklearnih raketa, on je potpisan kada je u Rusiji bio predsednik Dimitri Medvedev, a u SAD Barak Obama i tada je ograničeno na 1500 nuklearnih raketa da bi i jedna i druga strana obavljale inspekcije i kontrole. Do kontrola nije došlo jer je nastupila pandemije, a sada rat. Amerika se u ovoj situaciji oglušila o ove zahteve. Pre nego što je počeo rat u Ukrajini, Moskva je poslala celu listu zahteva NATO-u i SAD-u u kojoj je bio između ostalog i deo koji je trebao da otvori dijalog između Moskve i Vašingtona oko kontrole atomskog oružja", rekao je Stojanović.

Dodaje i da je očigledno da se pravi neka vrsta dodatne političke nervoze između SAD i Ruske Federacije jer ključ svega stoji u tom odnosu.

Intext service Video

Prema njegovim rečima to je demonstrativan potez Putina kojim pravi neku vrstu potpunog raskida sa SAD, koje pojačavaju svoje vojno, ekonomsko i političko prisustvo u Evropi.

Dodaje da se Bajdenovom posetom Kijevu pa zatim Varšavi jača deo prema Rusiji i da će se verovatno pojačati broj vojnika, iako SAD trenutno imaju oko 100.000 vojnika u Evropi.

Intext service Video