23. februar 2023 12:03

Miroslav Stojanović: Potrebno je da EU pošalje neki znak da ima pomaka u dijalogu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miroslav Stojanović: Potrebno je da EU pošalje neki znak da ima pomaka u dijalogu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Analitičar Miroslav Stojanović izjavio je danas da je potrebno da EU pošalje neki znak da se nešto politički pomera po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, jer su pozicije dve strane dosta daleke.

"(Aljbin) Kurti očigledno izbegava da to učini bez obzira što je pritisak na njega znatno veći i jači nego na predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Amerikanci su ti koji mogu da prelome. Ako dođe ponovo do izbora na Kosovu, padom njegove vlade, onda se pravi jedan politički vakuum u kom se ništa ne dešava i njegova pozicija u biračkom telu bi mogla da bude jača", rekao je on za Tanjug.

 

Prema njegovim rečima Beograd zvanično insistira da se krene od formiranja ZSO da bi moglo da se razgovara o bilo kakvoj normalizaciji odnosa.

"Ako se taj kamen ne pomeri u Briselu onda zaista nema ništa", navodi Stojanović.

Govoreći o situciji u Ukrajini, on kaže da je iz govora koji su održali Vladimir Putin i Džozef Bajden jasno da neće biti skorog okončanja rata.

Kaže da svi govore o ratu, a niko o miru, naglašavajući da je kineska najava mirovnog plana gotovo ignorisana na Zapadnoj strani, što smatra dosta simptomatičnim jer bi verovatno već sutra Lider Kine Si Đi Ping izašao sa tim planom, i dodaje da je najveća žrtva rata Ukrajina, ali i Evropa koja će trpeti posledice dugoročno.

 

"Što se tiče otkazivanja poslednjeg sporazuma oko nuklearnih raketa, on je potpisan kada je u Rusiji bio predsednik Dimitri Medvedev, a u SAD Barak Obama i tada je ograničeno na 1500 nuklearnih raketa da bi i jedna i druga strana obavljale inspekcije i kontrole. Do kontrola nije došlo jer je nastupila pandemije, a sada rat. Amerika se u ovoj situaciji oglušila o ove zahteve. Pre nego što je počeo rat u Ukrajini, Moskva je poslala celu listu zahteva NATO-u i SAD-u u kojoj je bio između ostalog i deo koji je trebao da otvori dijalog između Moskve i Vašingtona oko kontrole atomskog oružja", rekao je Stojanović.

Dodaje i da je očigledno da se pravi neka vrsta dodatne političke nervoze između SAD i Ruske Federacije jer ključ svega stoji u tom odnosu.

 

Prema njegovim rečima to je demonstrativan potez Putina kojim pravi neku vrstu potpunog raskida sa SAD, koje pojačavaju svoje vojno, ekonomsko i političko prisustvo u Evropi.

Dodaje da se Bajdenovom posetom Kijevu pa zatim Varšavi jača deo prema Rusiji i da će se verovatno pojačati broj vojnika, iako SAD trenutno imaju oko 100.000 vojnika u Evropi.