23. februar 2023 13:01

Vesna Stanojević: Ne može majka da se krivi više od počinioca krivičnog dela

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević rekla je danas da žena, koja je znala da njen suprug tuče dvogodišnje dete, jeste kriva i treba da se osudi, ali da najviše treba osuditi onog ko je to učinio.

Stanojević je za Tanjug rekla da kazna za nasilje sa smrtnim ishodom može da bude i doživotni zatvor kad je u pitanju onaj koji je činilac krivičnog dela.

Intext service Video

"Majka neće imati takvu kaznu jer nije direktan činilac, a sa druge strane ima i dvoje dece. Nije suština u toj kazni već je suština u čitavom tom učinjenom delu koji je na neki način ostavio sve nas bez teksta. Svi se mi pitamo kakvi su to roditelji koji su u stanju da ubiju svoje dete", rekla je ona.

Stanojević kaže da majke prikrivaju nasilje vanbračnih supruga vrlo često i da žene koje u svoju vanbračnu vezu dovedu dete ili decu iz prethodne veze, obično rađaju dete i sa tim novim partnerom, zbog čega na kraju najviše strada njeno dete iz prošle veze.

Intext service Video

"Maltretiranja dece se teško mogu zaustaviti, jedino kada bi centri za socijalni rad imali uvid u svaku porodicu što je praktično nemoguće. Nemaju oni taj kadar koji može sve da kontroliše. Sa druge strane treba animirati celo društvo, pogotovo komšiluk, rodbinu i sve one koji znaju da postoji neko maltretiranje i koji bi trebalo o tome da progovore", rekla je ona.