23. februar 2023 13:01

Vesna Stanojević: Ne može majka da se krivi više od počinioca krivičnog dela

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesna Stanojević: Ne može majka da se krivi više od počinioca krivičnog dela

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević rekla je danas da žena, koja je znala da njen suprug tuče dvogodišnje dete, jeste kriva i treba da se osudi, ali da najviše treba osuditi onog ko je to učinio.

Stanojević je za Tanjug rekla da kazna za nasilje sa smrtnim ishodom može da bude i doživotni zatvor kad je u pitanju onaj koji je činilac krivičnog dela.

 

"Majka neće imati takvu kaznu jer nije direktan činilac, a sa druge strane ima i dvoje dece. Nije suština u toj kazni već je suština u čitavom tom učinjenom delu koji je na neki način ostavio sve nas bez teksta. Svi se mi pitamo kakvi su to roditelji koji su u stanju da ubiju svoje dete", rekla je ona.

Stanojević kaže da majke prikrivaju nasilje vanbračnih supruga vrlo često i da žene koje u svoju vanbračnu vezu dovedu dete ili decu iz prethodne veze, obično rađaju dete i sa tim novim partnerom, zbog čega na kraju najviše strada njeno dete iz prošle veze.

 

"Maltretiranja dece se teško mogu zaustaviti, jedino kada bi centri za socijalni rad imali uvid u svaku porodicu što je praktično nemoguće. Nemaju oni taj kadar koji može sve da kontroliše. Sa druge strane treba animirati celo društvo, pogotovo komšiluk, rodbinu i sve one koji znaju da postoji neko maltretiranje i koji bi trebalo o tome da progovore", rekla je ona.