24. februar 2023 12:38

Darija Kisić: Više novorođenih beba u odnosu na januar prošle godine ohrabrenje da ćemo imati bolju demografsku sliku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Darija Kisić: Više novorođenih beba u odnosu na januar prošle godine ohrabrenje da ćemo imati bolju demografsku sliku

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić izjavila je danas da je Srbija u odnosu na januar 2022. godine bogatija za više od 550 beba što je prelepa vest, koja ohrabruje da ćemo ove godine imati bolju demografsku sliku.

Ministarka Kisić je navela da preliminarne analize Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, a koje se odnose na broj zahteva za isplatu roditeljskog dodatka, pokazuju da će takav trend da se nastavi i u toku februara.

 

"Ovo su zaista prelepe vesti. Nadamo se da će ovakav trend da se održi tokom čitave godine i kao što je i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao da možemo da se nadamo da ćemo na kraju godine moći da se pohvalimo da imamo par hiljada više beba", navela je Kisić.

Kada smo krajem prošle godine radili analize, već tada su podaci bili ohrabrujući, jer smo bili jedina zemlja u okruženju koja je imala porast novorođene dece u odnosu na 2021. godinu, rekla je Kisić za Tanjug.

 

Kako je dodala, taj broj u apsolutnim vrendostima možda nekome ne izgleda veliki, jer je u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu rođeno 188 beba više, ali porast od 0,3 odsto je bio dah nade da će ovaj trend da se nastavi i u ovoj godini.

Ministarka Kisić je ukazala i na pozitivne trendove kada su u pitanju višečlane porodice, a posebno kod zaposlenih žena i žena sa akademskim obrazovanjem, koje se sve više opredeljuju da rode treće i četvrto dete.

"U prethodnih sedam godina značajno je porastao broj žena koje rađaju treće i četvrto dete, a koje su u radnom odnosu, tako da je broj onih koje su rodile treće dete porastao za 36 odsto, a četvrto za 38 odsto. Takođe, žene koje imaju visokoškolsko obrazovanje, magistrature i doktorate, sada se u značajno većem procentu opredeljuju da rađaju treće i četvrto dete. Ponosni smo na činjenicu da su žene u našoj zemlji prepoznale značaj obrazovanja, ali isto tako je veoma bitno istaći da, iako znamo koliko su obrazovanje i karijera značajni, da je najbitnija uloga roditeljska", navela je Kisić.

Kisić je naglasila da su ovi pozitivni trendovi rezultat svih pronatalitetnih mera koje je država do sada primenila.

 

Kako je podsetila, finansijska podrška majkama i roditeljima je nikada veća, budući da za rođenje prvog deteta roditelji u ovom momentu dobijaju 345.000 dinara, dok su 2012. godine dobijali oko 30.000 dinara.

Značajno su povećani i ostali dodaci - za drugo dete, koji se isplaćuje u 24 rate, sada iznosi 306.388,75 dinara, za treće dete, koji se isplaćuje u 120 rata, 1.838.332,53 dinara, a za četvrto dete 2.757.498,79 dinara u 120 rata.

Jednokratna pomoć za rođenje drugog i trećeg deteta od 1. januara 2023. godine iznosi 115.132,90 dinara, dok paušal za nabavku opreme za dete iznosi 6.383,10 dinara.

"Očekujemo da neke mere, kao što su subvencije za kupovinu prvog stana za majke koje do sada nisu imale nekretninu na svoje ime, tek daju svoje efekte. Ova mera se primenjuje od početka prošle godine, a ovaj podsticaj će biti nastavljen i u ovoj godini", navela je Kisić.

 

Boljoj demografskoj slici, prema njenim rečima, doprinelo je i poboljšanje nivoa zdravstvene i socijalne zaštite, kao i povećanje stope zaposlenosti, naročito u kategoriji žena u reproduktivnom periodu.

Kisić je ukazala i na značajnu podršku države kada je u pitanju potpomognuta oplodnja i oplodnja sa doniranim reproduktivnim materijalom, koja je potpuno o trošku države, a Srbija je uz Izrael jedina zemlja koja omogućava ovu vrstu podrške na ovako visokom nivou.

Kako je podsetila, Srbija je postepeno povećavala starosnu granicu kada je u pitanju potpomognuta oplodnja, povećan je i broj pokušaja o trošku države, a počela je i oplodnja doniranim reproduktivnim materijalom.

"Sve su to zanačajni parametri koji nam kpokazuju da sve mere države itekako imaju efekta i da činimo sve da nas ima što više", naglasila je Kisić.