24. februar 2023 18:12

Komandant KFOR-a: Situacija je sada mnogo bolja nego što je bila u decembru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Komandant KFOR-a: Situacija je sada mnogo bolja nego što je bila u decembru

Foto: Shutterstock.com/Jeppe Gustafsson, ilustracija

PRIŠTINA - Komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća izjavio je danas da nema ničeg na šta bi mogao da se požali kada je u pitanju saradnja sa Vojskom Srbije i da je NATO partner u misiji mira sa Srbijom.

U opširnom intervjuu za portal Kossev, on je naveo da je KFOR ''u potpunosti posvećen sprovođenju svog mandata i miru i stabilnosti u interesu svih naroda na Kosovu'', kao i da je upravo to bio razlog da se Srbiji ne dozvoli povratak dela vojnog i policijskog osoblja na Kosovo.

''Imamo dobre odnose kada je u pitanju primena tehničkih sporazuma, ali i integralni deo Rezolucije 12 44 Saveta Bezbednosti UN – naša zajednička komisija za primenu, sa našim zajedničkim kolegama stvarno dobro funkcioniše. Nismo zabeležili bilo kakav incident duž administrativne pogranične linije. Nikad na Srbiju nisam gledao na takav način'', rekao je Ristuća.

Na novinarsko pitanje da li je zahtev koji mu je srpska premijerka Ana Brnabić uputila sredinom decembra bio „vruć krompir“ u rukama, on je rekao da je to shvatio ozbiljno, jer je premijka izrazila zabrinutost za svoju državu.

''Ovde sam raspoređen ne kako bih se bavio ‘vrućim krompirima’, niti kako bih se šalio. Sve shvatam ozbiljno. Premijerka mi je poslala pismo, u kojem je izrazila zabrinutost svoje države i poslala zahtev. Dakle, moje osoblje i ja smo analizirali to pismo. I ja sam odgovorio, jednostavno uveravajući je da je KFOR u potpunosti posvećen sprovođenju našeg mandata i u potpunosti je posvećen svom radu na miru i stabilnosti u ovom području u interesu svih naroda na Kosovu. Zato je zahtev odbijen, zbog ovih garancija. Veoma ozbiljno smo ga shvatili, kao što to i zaslužuje'', naveo je.

Ristuća trenutnu situaciju ocenjuje kao osetljivu i promenljivu, ali ipak mirnu i znatno bolju nego što je bila u decembru.

''Možemo reći da je situacija sada mnogo bolja nego što je bila u decembru. Međutim, postoji veći broj pitanja koja nas zabrinjavaju, kao što je, na primer, opasan vakuum koji je stvoren na Severu nakon što su Srbi sa Kosova dali ostavke u institucijama. Ovaj vakuum je veoma opasan, naročito sa bezbednosne tačke gledišta“, rekao je i dodao da kod stanovništva koje se oseća ''izuzetno uznemireno i nesigurno'', još uvek postoji ''previše tenzija'', te da je to razlog što je KFOR još od jula prošle godine povećao prisustvo na Severu, čime je, kako je ocenio, stanovništvu poslata poruka da su oni prisutni na terenu.

Ristuća je kao najveći problem KFOR-a naveo ''vakuum'' koji je nastao izlaskom Srba iz institucija i izrazio mišljenje da oni treba što pre da se vrate u institucije i da je dijalog najefikasniji način rešavanja problema, prenosi Kossev

Komandant KFOR-a je ukazao na to da dozvola specijalnim policijskim snagama nije potrebna da bi boravile na Severu, podsetivši i na dogovor u Briselu.

''Srbija je potpisala i jasno definisala Kosovsku policiju kao jedinu nadležnu za sprovođenje zakona i policijskih zadataka. Bez obzira na vrste policije, kako je policija organizovana, koje god da su one – ROSU jedinice, specijalne jedinice, one su zadužene za borbu protiv kriminala, organizovanih kriminalnih grupa. Za Kosovsku policiju ne postoje nikakva ograničenja kada je u pitanju sprovođenje ovakvih zadataka po celom Kosovu'', rekao je Ristuća.

Na pitanje da li je za KFOR prihvatljiva izgradnja baza specijalnih jedinica kosovske policije na Severu, Ristuća je kazao da on razume kada kosovske vlasti iskažu zabrinutost za pitanje organizovanih kriminalnih grupa, i to u situaciji nakon izlaska policajaca iz službe, ali da je za tako nešto potrebna saradnja sa stanovništvom, koja izostaje usled nedostatka poverenja.

''Neko mora da vodi računa o kriminalu, a u interesu građana. Dakle, pravi problem leži u prihvatanju Kosovske policije od strane građana, naročito u ovoj situaciji. I opet se vraćamo na to da ključni problem leži u nepoverenju'', zaključio je Ristuća.