27. februar 2023 21:54

Vučić: Imali smo težak sastanak, biće ih još mnogo u narednom periodu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Imali smo težak sastanak, biće ih još mnogo u narednom periodu

Foto: Tanjug video

BRISEL - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu, posle zajedničkog sastanka sa evropskim komesarom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, da su imali težak sastanak i da veruje da će biti još mnogo sastanaka u narednom  periodu.

Vučić je rekao da bi, kako je razumeo, 18. marta trebalo ponovo da se vide u Severnoj Makedoniji, kada će Žozep Borelj biti u poseti regionu.

"Do tada bi sa Lajčakom trebalo da razgovaramo o stvarima za implementaciju. Važno je i što će u saopštenju EU ako tako to bude, to je njihova izjava, biti reči o neophodnosti sprovođenja svih prethodnih dogovora. Ja sam insistirao na ZSO, i evropski predstavnici. Kurti nije bio spreman da to prihvati sada, da li će u budućnosti, videćemo", rekao je Vučić.

Izveštaj o pregovorima razmatraće Evropski savet 23. i 24. marta

Predsednik je istakao da će o današnjem sastanku u Briselu biti sastavljen izveštaj koji će se razmatrati na zasedanju Evropskog saveta 23. i 24 marta.

"Na osnovu tog izveštaja, oni će se odnositi prema našim evropskim integracijama, i jednih i drugih", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa evropskim komesarom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem.

Na pitanje da li je Srbija spremna da prizna nezavisnost tzv Kosova, Vučić je odgovorio da je Srbija član UN, a da tzv. Kosovo nije. 

Na početku bilo koje mape puta uvek mora biti ZSO

Predsednik je izjavio večeras da je u Briselu dogovoreno da se nastave razgovori i naglasio da na početku mape puta bez obzira da li je reč o primeni Briselskog sporazuima ili novog francusko-nemačkog uvek mora da stoji implementacija Zajednice srpskih opština.

"Kurti je došao sa idejom da se potpisuje nešto, a o tome nije ni razgovarano. Ja čekam da vidim implementacioni plan, koji se tiče prethodno postignutih obaveza. Što se tiče mape puta, na njoj mora da se radi. To je implementacija. A na početku te mape puta mora da bude ono što neko ne želi da ispuni - ZSO", rekao je Vučić novinarima.

Na pitanje šta je do sada dogovoreno, kaže: "Kako nešto da bude dogovoreno kada na prvom mestu imate ZSO. Kada dogovorite ZSO onda idete dalje ...".


Amerikanci i Evropljani pomogli Prištini, a ne Mark Veler

Vučić je ocenio da su Amerikanci i Evropljani pomogli Prištini da pobedi Vuka Jeremića i Borisa Tadića pred Međunarodnim sudom pravde, a ne profesor Mark Veler koga su doveli u Brisel.

Predsednik je to rekao odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Mark Veler koji je bio u prištinskom timu u predmetu pred Međunarodnim sudom pravde  propovodom pitanja nezavisnosti tzv. Kosova doveden u Brisel, kako se Priština hvali, da bi i njega porazio kao tada Jeremića i Tadića.

"Oni imaju odličan tim, oni su se hvalili kako su pobedili Jeremića i Tadića, ali nisu oni pobedili nego oni koji su im pomagali u svemu tome, a to su Amerikanci i Evropljani", rekao je Vučić.