28. februar 2023 16:18

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija: Traže se rešenja za bolji položaj istraživača na fakultetima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija: Traže se rešenja za bolji položaj istraživača na fakultetima

Foto: Shutterstock.com/Matej Kastelic, ilustracija

BEOGRAD - Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, pod čijim se okriljem nalazi i Fond za mlade talente Srbije, formiralo je Radnu grupu za rešavanje pitanja položaja istraživača na fakultetima, koja trenutno radi na definisanju prava i obaveza studenata doktorskih studija u Srbiji, kao i istraživača na fakultetima.

Ovo je jedna od najvažnijih tema za ministarstvo i na taj način se traže najbolja rešenja za ovaj segment obrazovnog sistema i za bolji položaj studenata doktorskih studija.

Upravo imajući u vidu da se određeni broj studenata – stipendista Fonda za mlade talente nalazi na doktorskim studijama na prestižnim svetskim univerzitetima, prepoznat je značaj mišljenja stipendista, njihove internacionalne prakse i podrške po ovom pitanju.

Ministarstvo je prepoznalo važnost akademskog iskustva naših mladih i obrazovanih ljudi širom sveta, koji su podržani programima Fonda i Vlade Srbije i njihove uloge po pitanju obrazovanja, nauke i inovacija u našoj zemlji.

Dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija je pozvala stipenidste Fonda koji se nalaze na doktorskim studijama u inostranstvu da aktivno učestvuju u procesu rešavanja statusa istraživača u Srbiji i daju svoj doprinos i pomognu u ovom važnom procesu kroz dostavljanje svojih iskustava o međunarodnoj praksi po ovom pitanju, pravima i obavezama doktoranata i studenata postdoktorskih studija u inostranstvu, učešća u nastavi, evaluaciji rada, napredovanju studenata, ali i učešću doktoranata u donošenju odluka na nivou obrazovne ustanove.

Stipendisti Fonda za mlade talente su se odazvali pozivu ministarke i dostavili veliki broj veoma korisnih i značajnih informacija o međunarodnoj praksi na univerzitetima u Francuskoj, SAD, Portugaliji, Švajcarskoj, Holandiji, Finskoj, Nemačkoj, Grčkoj i drugim zemljama. Stipendisti Fonda su dostavili i predloge i sugestije za stvaranje boljih uslova za naučno usavršavanje mladih doktoranata u Srbiji i njihov akademski razvoj.

Od osnivanja do danas Fond je dodelio 38.413 stipendija i nagrada studentima i učenicima srednjih škola, i za te namene je utrošeno više od 10,3 milijarde dinara.

Fond, koji se nalazi u nadležnosti Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, na godišnjem nivou stipendira i nagrađuje više od 3500 učenika srednjih škola i studenata. Fond je u školskoj 2022/23. godini stipendirao ukupno 351 studenta koji su svoje školovanje nastavili u inostranstvu, na vodećim svetskim univerzitetima, a ministarstvo je za ove namene utrošilo 340.477.634,25 dinara.