6. decembar 2022 17:37

Pašalić potpisao sporazum o saradnјi sa lokalnim ombudsmanima

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pašalić potpisao sporazum o saradnјi sa lokalnim ombudsmanima

Foto: Shutterstock.com/Africa Studio, ilustracija

ŠABAC - Zaštitnik građana Zoran Pašalić danas je u Šapcu potpisao sporazum o saradnji sa Udruženjem ombudsmana Srbije u cilјu zajedničkog rada na unapređenju zaštite prava građana i promociji lјudskih i manjinskih prava i sloboda u Republici Srbiji, saopštila je kancelarija Zaštitnika građana.

Pašalić je naglasio da su lokalne samouprave među nadležnim organima na čiji rad se građani veoma često žale Zaštitniku građana.

"Zbog toga podržavamo izradu zakona kojim bi bio regulisan položaj i status lokalnih ombudsmana, a time ujedno unapređena zaštita prava građana u lokalnim samoupravama", rekao je on nakon potpisivanja sporazuma.

Pašalić je naveo da bi novim zakonom o lokalnim ombudsmanima trebalo da bude propisana obaveza da svaka opština i grad u Srbiji imaju svog zaštitnika lјudskih prava.

Naveo je i da položaj lokalnog ombudsmana mora da bude uređen do detalјa - od načina rada do trajanja mandata, kao i kako će biti zaštićen kada njegov mandat istekne.

"Kada lokalni ombudsman obavlјa dobro svoj posao to može imati dalekosežne posledice i po njega i po njegovu porodicu zbog čega smatramo da zaštita lokalnog ombudsmana nakon prestanka mandata mora da bude eksplicitno definisana zakonom", rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je najavio da će u narednom periodu, u cilјu bolјeg sagledavanja problema građana u lokalnim zajednicama, obilaziti opštine i gradove u kojima postoje lokalni ombudsmani ali i one u kojima taj organ još nije uspostavlјen.

Predsednica Udruženja ombudsmana Srbije Marina Popov Ivetić, koja je u ime te organizacije potpisala sporazum, zahvalila je Pašaliću na kontinuiranoj podršci i pomoći u radu lokalnih ombudsmanima i izrazila zadovolјstvo zbog budućeg zajedničkog rada na unapređenju prava i sloboda građana.

Istakla je da će prema sporazumu Zaštitnik građana i Udruženje lokalnih ombudsmana pored ostalog sprovoditi zajedničke aktivnosti, obuke, medijske promocije, projekte i istraživanja u cilјu unapređenja i promocije lјudskih prava.