28. februar 2023 21:42

Dragiša Mijačić: Bez formiranja ZSO evropski plan je samo "mrtvo slovo na papiru"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragiša Mijačić: Bez formiranja ZSO evropski plan je samo "mrtvo slovo na papiru"

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Koordinator Radne grupe za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić smatra da je bez formiranja Zajednice srpskih opština, demilitarizacije severa Kosova i Metohije i vraćanja Srba u institucije evropski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine samo "mrtvo slovo na papiru".

"Ovaj evropski predlog zaista nema nikakvog smisla ukoliko se ne formira ZSO, tako da bi neki redosled koraka trebalo da bude jasan - bez formiranja ZSO, bez demilitarizacije severa Kosova i vraćanja Srba u institucije ovaj predlog će biti samo jedno mrtvo slovo na papiru, prosto neće zaživeti u praksi", rekao je Mijačić za Tanjug.

Na pitanje da li misli da je Priština sada spremnija nego ranije da formira ZSO Mijačić kaže da je albanska strana i dalje pri tom stavu da je ne treba formirati, ali da sa druge strane ima pritiske međunarodne zajednice.

"Zato ja očekujem da će Prištinska strana u jednom trenutku i formirati ZSO. Međutim, taj proces neće ići lako. Mislim da negde na osnovu formiranja ZSO je juče i zapelo potpisivanje oko mape puta za implementaciju ovog sporazuma", ocenio je Mijačić.

On je rekao da veruje da će do kraja ove ili početkom naredne godine biti postignut neki sporazum, jer kako je rekao, postoje određeni rokovi u vezi sa održavanjem izbora za Evropski parlament i američkim izborima.

"Možda to nije vezano jedno sa drugim, ali kada se organizuju izbori onda više evropska diplomatija neće biti toliko aktivna na ovim pitanjima što znači da će i Borelj i Lajčak biti u tehničkom mandatu pre nego da se to desi. Oni bi svakako voleli da vide da se ovaj sporazum realizuje kao jedna kruna njihvog diplomatskog uspeha i tu verujem da će biti veliki pritisci da se to postigne negde do kraja ove ili početkom sledeće godine", rekao je Mijačić .

Što se tiče prvih koraka u narednom periodu, a do sledećeg sastanka, Mijačić smatra da je sada ključno pitanje ne samo formiranje ZSO već organizovanje izbora na severu KiM za skupštine opštine u srpskim sredinama gde su gradonačelnici podneli ostavke.

"Ta dva pitanja su međusobno povezana, ukoliko nema dogovora o ZSO neće biti ni izbora, a izbori su zakazani za april. Tako da verujem da će pritisak ići u tom pravcu da se i naprave koraci u formiranju ZSO i da krene povratak Srba u institucije", rekao je Mijačić.

On je dodao da će sam izborni proces svakako prolongirati formiranje ZSO.

"Zajednica formalno ne može da se osnuje dok se ne formiranju skupštine opština koja će formirati zajednicu, jer ona treba da bude formirana od strane srpskih opština, a da bi se to desilo prosto moraju da budu organizovani izbori. Ipak, ja verujem da srbi na Kosovu neće izaći na izbore ukoliko nemaju jasno obećanje da će doći do formiranja ZSO",zaključio je Mijačić.