6. decembar 2022 21:57

Suzana Grubješić: Građani ne treba da su nezadovoljni Samitom u Tirani

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Suzana Grubješić: Građani ne treba da su nezadovoljni Samitom u Tirani

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ocenila je danas da su i mesto i vreme održavanja Samita EU Zapadni Balkan bili bitni, jer je su lideri EU i država članica prvi put došli u region i to u vreme kada posledice rata u Urkajini oseća cela Evropa i kada se pred očima svih menja svakovrsna arhitektura Evrope koja smatra da je ZB njen prirodni deo i da treba da nađe svoje mesto u EU.

"Tako čitam ovo danas, šta će se destiti, kako će ZB u praksi ići brže ostaje pitanje, važno je što će se postepeno ukinuti roming u Evropi, sve teme koje su pokrivene odnose se i na Ukrajinu, na enegetiku, migracije, stabilnost, bezbednost, a sve su važne i za Evropu i Balkan", rekla je Grubješić za TV Tanjug.

 

Na pitanje da li građani mogu da budu zadovoljni kaže da sigurno ne treba da budu nezadovoljni, jer je između ostgalog potvređen energetski paket za ZB od milijardu evra.

Prema njenim rečima, 500 miliona evra će ići domaćinstivma, a 500 za energetsku tranzijciju, a navjeći deo ide za Srbiju - 165 miliona koji treba da budu uplaćeni ovih dana.

Naglasila je da je to kao da vam neko poklanja novac i da je EU time želela da ZB čvrsće veže uz sebe i politički.

Dodala je i da se predviđaju investicije od 2 mlijarde.

Kao teži deo ocenila je to što su Deklaracijom pozdravljene sve zemlje koje su podržale Zajedničku politku EU, dok se ostali pozivaju da to učine, a ostala je samo Srbija.

"To je ni udobna ni prijatna pozicija, štrčimo", rekla je ona.

Podsetila je da je predsednik ponovo objasnio razloge ali da nije nimalo lako biti jedini u Evropi sa takvom pozicijom, bez obzira na opravdanost razloga

Zato bi, kako ocenjuje, trebalo bi da budemo svesni da zbog toga neće biti ni otvaranja ni zatvaranja klastera.

"EU integracije su sada na Holdu", rekla je ona, a na pitanje koliki Srbija ima prostor da zadrži takvu poziciju ocenila da to zavisi koliko ta šteta koja može da bude i veća može da se izdrži.

Kako je navela, vidi se veza između svega toga i kosovskog pitanja, koje je urgentno stavljeno na sto kao i predlog rešenja kosovkog pitanja.

"Sve to je povezano jedno sa drugim, vidi se tačno ubrzanje, ne ide se vise sporazum po sporazum, već ka finalnom sporazumu koji će biti okviran", rekla je Grubješić.

Navela je i da nije videla novi nemačko-francuski predlog, ali da je čula od predsednika da kaže da je u njemu ostalo ono što nam je smetalo od samog početka.

"I o toj unapređenoj verziji mora da se razgovora", rekla je ona i izrazila žaljenje što se paralelno sa svim tim dešavaju incidenti na severu Kosova i to kada je Miroslav Lajčak bio u Prišitni.

Kurti nije otišao u Tiranu pa ima vremena da sve osmisli, mimo dogovora, rekla je ona i ocenila da je u takvim uslovima teško voditi dijalog.

Prvi naredni izazov je da Priština otkaže izbore ili da produži rokove i počne rad na ZSO, rekla je ona.

Na konstataciju voditelja da je istorija pokazala da je svaki dokument sve lošiji po Srbiju, Grubješić kaze da ovaj put treba dati šansu novom dokumentu,

"Možda se ovaj put napravi presedan, ostavićemo šansu", rekla je Grubiješić koja je ocenila da je dobro što ne postoje okviri za postizanje sporazuma, jer oni, kaže, nisu podsticajni.