3. mart 2023 10:25

Petar Petković: Vučić jasno rekao da ne pristaje na priznanje tzv. Kosova ni na članstvo u UN

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petar Petković: Vučić jasno rekao da ne pristaje na priznanje tzv. Kosova ni na članstvo u UN

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno stavio do znanja u Skupštini Srbije, tokom i posle pregovora u Briselu 27. februara, kao i da Srbija ne pristaje na priznanje tzv. Kosova, ni na članstvo u UN.

"U Briselu smo 27. februara imali teške razgovore. Ja sam svedok kako se Aleksandar Vučić borio i svakog dana ali i u Briselu", rekao je Petković za TV Pink.

Petković je dodao da je deo srpske opozicije posle briselskih razgovora izneo "čiste laži" da je to što se desilo na sastanku "veleizdaja".

"Mogli ste da vidite da ništa nije potpisano i da smo jasno rekli da ćemo nastaviti da razgovaramo. Vučić je rekao i u Skupštini i u Briselu i u razgovorima sa (Olafom) Šolcom i (Emanuelom) Makronom našu poziciju i stav da ne pristajemo ni na 'de jure' ni 'de fakto' nikakvo priznanje i da nećemo pristati na članstvo Kosova u UN", rekao je Petković.

Naglasio je da je Vučić to jasno rekao i pre i nakon Briselskih pregovora.

"Umesto da smo čuli da se opozicija izvini, oni koji su učinili sve da na tacni predamo KiM, oni su nastavili da obmanjuju, da nastavljaju pritiske", rekao je Petković.

Naglasio je i da je nakon sastanka u Briselu, 27. februara, premijer privremenih prištinskih institucija izjavio da je hteo da potpiše i da je rekao da Vučić nije želeo.

"Pre svega on to govori kako bi izbegao obavezu formiranja Zajednice srpskih opština. Priština već deset godina odbija da formira ZSO koja predstavlja branu opstanka srpskog naroda na KiM", naglasio je Petković.

Dodao je da Kurti i nakon briselskog dijaloga nastavlja da ponavlja da ZSO nije prošla sud ni njegove vlade ni ustavnog suda u Prištini, jer će, kako tvrdi, to urušiti tzv. nezavisno Kosovo.

"A sve to možete da čujete od dela (srpske) opozicije, koja za ZSO priča da je prevara, šarena laža. A to je ista retorika koju ima Kurti i oni imaju isti cilj, da napadnu Aleksandra Vučića i otežaju dijalog, kako ZSO ne bi bila formirana. Pa da je ZSO loša da li bi se Kurti i prethodne Vlade u Prištini opirale da ne formiraju ZSO", upitao je Petković.

Dodaje da ZSO ne obuhvata samo četiri opštine na severu južne srpske pokrajine, već obuhvata i šest opština južno od Ibra.

"To su važne stvari koje treba da znamo. To se odnosi na celokupni srpski narod koji živi na KiM. Da oni mogu normalno da žive, imaju primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Da se ekonomski razvijaju. Da imamo nadležnosti u obrazovanju kao i mnoge druge stvari koje predviđa ZSO. Zbog toga se Priština protivi ZSO", rekao je Petković

Petković je istakao da prilikom pisanja evropskog plana koji su usvojile sve države članice EU, Beograd nije bio konsultovan.

"Ništa nas nisu pitali oko tog plana. Nismo učestvovali u razgovorima oko kreiranja tog dokumenta. Došli su sa njim po principu uzmi ili ostavi. I oni žele na način koji njima odgovara da reše kosovsko pitanje", ocenio je Petković i dodao da je Vučić jasno rekao da ne želi da pregovara o učlanjenju u UN, o nezavisnosti već da želi da pregovara o onome što može da bude implementirano, ali je, kako je istakao, svakog dana suočen sa pritiscima i međunarodne zajednice i opozicije.

Naglasio je da su do 2012. godine dogovorene mnoge stvari koje su otežale poziciju Beograda u pregovorima, poput "granice između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku".

"Naše je šta ćemo prihvatiti iz plana. Dajte da naš narod normalno živi. Da omogućimo korišćenje tablica, i ekonomski razvoj. Ali imate i deo opozicije koji ne želi ništa već kaže mi želimo u mirnu reintegraciju, a ne znaju šta je i kako je postići", istakao je Petković.

Dodao je da je za Beograd i Vučića važna i mapa puta.

"Interesuje nas i mapa puta. Zato predsednik želi da vidi kako će izgledati plan implementacije", rekao je Petković i ocenio da "dok traje mandat Aleksandra Vučića on će se boriti za Srbiju i za Kosovo i Metohiju".

(Kraj) dko/dž