9. mart 2023 14:19

Edin Đerlek: Zrenjanin centar Banatskog regiona i pokretač ekonomskog razvoja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Edin Đerlek: Zrenjanin centar Banatskog regiona i pokretač ekonomskog razvoja

Foto: TANJUG/MILOŠ PERIĆ

ZRENJANIN - Ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek izjavio je danas da je Zrenjanin centar Banatskog regiona i važan ekonomski pokretač njegovog budućeg razvoja.

Đerlek je to izjavio prilikom posete Zrenjaninu gde je razgovorao sa predstavnicima Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj – Banat.

Ministar Đerlek pohvalio je saradnju Regionalnog centra sa Gradskom upravom i dodao da bavljenje regionalnim razvojem na više nivoa i kroz intenzivnu međuresornu saradnju, objedinjavanjem svih potencijala opština, gradova, okruga i regiona, jedini način da se postignu dugoročni rezultati, navodi se u saopštenju.

"Benefiti projekata poput ,,pametne zgrade“ izgrađene po najsavremenijim standardima i od najsavremenijih materijala, kao što je zgrada Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj – Banat, u kojoj se mi danas nalazimo, svakako su projekti budućnosti i dobar primer i za sve druge opštine“, naglasio je Đerlek.

On je naveo da ovakvi projekti prate ideju strategije regionalnog razvoja koja će odgovoriti na izazove zelene tranzicije u Srbiji.

Objekat je primer dobre prakse prekogranične saradnje u okviru IPA projekta Srbija – Rumunija, objasnili su predstavnici Centra, dodajući da ova saradnja daje pozitivne i dugoročne rezultate.

Takođe, kako su naveli, u partnerstvu sa devet institucija i uz finansijsku podršku IPA Programa Evropske unije i Austrijske razvojne agencije realizovan je i projekat “Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja”, kako bi se poboljšala mogućnost zapošljavanja i prilagodljivost radnog kadra, a njihove veštine i znanja uskladili sa potrebama tržišta rada.

Govoreći o saradnji na međunarodnom nivou, predstavnici Centra predstavili su i projekat „DanuP-2-Gas“ – inovativni model za pokretanje energetske sigurnosti i raznovrsnosti u Dunavskom regionu, realizovan u saradnji sa 14 partnera iz deset zemalja Dunavskog regiona.

Ministar Đerlek pohvalio je izuzetnu produktivnost ovog regionalnog centra i energiju koju njegovi predstavnici ulažu u razvoj opština i gradova u Banatskom regionu i najavio čvrstu saradnju sa resornim kabinetom, navodi se u saopštenju.