10. mart 2023 20:12

Srpska lista: Neophodno formiranje ZSO u skladu sa prethodnim sporazumima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srpska lista: Neophodno formiranje ZSO u skladu sa prethodnim sporazumima

Foto: TANJUG/DOPISNIK KiM

PRIŠTINA - Predstavnici Srpske liste sastali su se danas sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom sa kojim su razgovarali o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i problemima sa kojima se srpski narod svakodnevno susreće, saopštila je ta stranka.

Čelnici Srpske liste su podvukli da je neophodno formirati Zajednicu srpskih opština u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine čiji je garant sprovođenja EU.

Oni su dobili uveravanja da svi prethodno postignuti sporazumi moraju da se poštuju i da EU ostaje posvećena tom pitanju, a da sve ostale interpretacije koje su se pojavile u javnosti nisu utemeljene.

Tokom razgovora, predsednik i potpredsednici Srpske liste su preneli zabrinutost srpskog naroda zbog protivpravnih hapšenja i procesuiranja Srba kojima se bez dokaza i suđenja presuđuje u javnosti. Oni su posebno skrenuli pažnju na učestale napade na Srbe, otimanje srpske zemlje kako bi Priština na njoj gradila nelegalne baze na severu Kosova, kao i protivpravno prisustvo specijalnih jedinica iz Prištine na severu pokrajine koji tu nemaju šta da traže ni po jednoj tački sporazuma, ističe se u saopštenju Srpske liste.