7. decembar 2022 21:07

Vesić: Novi Zakon o izgradnji će podstaći zelenu gradnju

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: Novi Zakon o izgradnji će podstaći zelenu gradnju

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

KOPAONIK – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavi je danas na panelu „Zelena gradnja kao sastavni deo održive budućnosti“ na „Regionalnoj look up eko konfrenreciji“ na Kopaoniku da će Ministarstvo predložiti novi Zakon o izgradnji kojim će sadržati niz mera za podsticanje zelene gradnje.

On je rekao da je sa premijerkom Anom Brnabić razgovarao o novom zakonu koji treba da donese veću transparentnost u tu oblast, da ubrza procedure u građevinarstvu i podstakne zelenu gradnju.

„Ubrzavanjem porcedura ideja je da se reši problem sa infomracijom o lokaciji, da se obaveže investitor da prilikom dobijanja upotrebne dozvole priloži plan za zbrinjavanje građevinskog otpada, da investirtori imaju polisu osuguranja od štete trećim licima, čija vrednost će zavisiti od lokacije, kako bi molgi da se naplate građani koji imaju štetu zbog nesavesne gradnje“, rekao je Vesić.

 

Pad građevinarske aktivnosti u privatnom sektoru, država sprema mere

 

Goran Vesić je rekao večeras nakon učešća na “Regionalnoj look-up eko konferenciji” na Kopaoniku da će do kraja godine pad građevinske industrije biti 10 procenata, što je posledica uticaja krize na privatni sketor, ali da će država doneti mere za oporavak sive grane privrede.

“Građevinarstvo u domaćem BDP-u učestvuje ove godine u prva tri kvartala sa 5,21 odsto, u prva dva kavatala je kreiralo 1,4 milijarde evra i to je boji rezultat od svih ostalih zemalja Balkana, jer je Albanija koja je bila iza nas imala 830 miliona evra prihoda”, rekao je Vesić za Tanjug.

Naveo je da je pad domaćeg građevinarstva u trećem kvartalu ove godine iznosio 12,4 odsto, ali da je takvo kretanje karakteristično i za velike zemlje EU, što je uticaj krize, pre svega na privatni sektor građevinske industrije.

Nema odlaganja rokova za završetak Moravskog koridora

Vesić je izjavio večeras, nakon učešća na “Regionalnoj look-up eko konfernciji” na Kopaoniku, da je kompnija “Behtel” koja gradi Moravski koridor potvrdila da će prva deonica tog auto-puta biti završena do kraja aprila naredne godine.  

“Komapnija ‘Behtel’ je u razgovoru sa mnom i gospodinom Aleksandrom Antićem (direktor Koridora Srbije) rekla da stoji iza toga da će do kraja aprila biti završen deo od Pojata do Makršana, što je istpred Kruševca. Do kraja septembra biće završen deo do Koševa, znači biće priključen Kruševac i onda imamo još dve deonice. Od Adrana, što je već priključenje Kraljeva, prvi kvartal 2024. i onda ćemo imati poslednji deo između Koševa i Vrbe kod Kraljeva, što znači priključenje Terstenika i Vrnjačke banje 2025. godine”, izjavio je Vesić za Tanjug.

Naglasio je da, uprkos nekim aktuelnim kašnjenjima radova, odlaganja krajnih rokova za njihovo okončanje neće biti, a to je prvi kvartal 2025. godine.