13. mart 2023 22:19

Begović: Nauka će biti ta koja će diktirati ekonomski razvoj Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Begović: Nauka će biti ta koja će diktirati ekonomski razvoj Srbije

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović prisustvovala je danas svečanom obeležavanju četiri godine rada Fonda za nauku Republike Srbije, održanom u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Ministarka Begović je naglasila da se nada da će kroz 10 godina nauka biti ta koja diktira ekonomski razvoj Srbije, kao i da smo već na dobrom putu da tako i bude.

“Doneli smo strategiju koja ima viziju naučnog i tehnološkog razvoja Srbije, gde želimo da izgradimo snažne naučne, istraživačke i razvojne institucije koje treba da odgovore na globalne izazove. Takođe, želimo da podržimo i izgradimo lidere istraživače, kao i istraživačke timove koji će moći da izađu na globalnu mapu nauke i da pokažu šta Srbija ume i zna”, navela je Begović.

Ona je istakla da je Fond za nauku Republike Srbije postao veoma važan oslonac za srpske naučnike, saopšteno je iz Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

“Važno je da iskoristimo i neiskorišćeni potencijal naše dijaspore i naših sjajnih ljudi u rasejanju koji su jako uspešni i motivisani da pomognu našoj lokalnoj zajednici kroz konekcije, projekte, transfer znanja i tehnologije, a Fond za nauku imaće još jedan novi poziv baš vezan za dijasporu, koji će svakako biti važno vezivno tkivo između naše naučne zajednice i sveta”, navela je Begović.

Ona je naglasila da je država u prethodnom periodu puno ulagala u nauku, ističući važnost fondova, izgradnje naučno-tehnoloških parkova i sve veće startap zajednice u Srbiji.

“Imamo bazu, a sada je ostalo na nama - moramo kao nauka i visoko obrazovanje da se pilagođavamo brže globalnim promenama. Fond za nauku je svakako jedan od ključnih mehanizama kako države, tako i naučne zajednice, da nauku usmerimo ka izvrsnosti i inovacijama”, navela je Begović.

“Projekat Promis je pravi pokazatelj koliko možemo biti hrabri u nauci i sa Fondom radimo na tome da se hrabrost naučnika transponuje na pozive novog evropskog okvira Horizont, gde Srbija treba da ima sve više dobitnika prestižnih međunarodnih grantova. Tek ćemo pokazati koliko Srbija ima sjajnih naučnika i koliko vredi ulagati u nauku”, zaključila je Begović.

Zvanicama su se obratili v.d. drirektorka Fonda za nauku Republike Srbije Milica Đurić-Jovičić, direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara i šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini.

Milica Đurić-Jovičić upoznala je zvanice sa dosadašnjim aktivnostima, projektima i uspesima Fonda za nauku Republike Srbije.

“Fond za nauku je do sada otvorio osam programa, uskoro otvaramo i deveti, a do kraja godine otvorićemo ukupno još četiri programa”, rekla je Đurić-Jovičić i navela da je od velikog značaja za naučnu zajednicu saradnja sa različitim institucijama, među kojima je i Minsitarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Ona je govorila o programu Promis, koji omogućava naučnicima da nauče da upravljaju projektima i da se osnaže da budu što uspešniji na međunarodnim konkursima.

“Kažu da nauka pobeđuje kada joj mašta oslobodi krila“, rekla je Đurić-Jovičić.

Nikola Pontara je naveo da je očigledno da postoji jaka veza između inovacija, preduzetništva i ekonomskog rasta u jednom društvu, i dodao da će Svetska banka nastaviti da podržava razvoj Srbije u ovim oblastima u saradnji sa Evropskom unijom i Vladom Srbije.

Nikola Bertolini je rekao da EU nastavlja da podržava nauku, tehnološki razvoj i inovacije, ne samo kako bi obezbedila kompetitivnost ekonomija, već i bolji standard života svim građanima.