13. mart 2023 22:34

Vuk Drašković: Evropski plan je spasonosan, bezuslovno mora biti prihvaćen

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vuk Drašković: Evropski plan je spasonosan, bezuslovno mora biti prihvaćen

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Osnivač i lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio je večeras na obeležavanju 33 godine od osnivanja te stranke, da je, kako je rekao, "američko-francuski" plan o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, spasonosan za Srbiju i naglsio da on mora biti prihvaćen, jer bi ''propuštanje ponuđene prilike bilo ravno tragediji''.

Drašković je dodao da mu se taj "američko-francuski" plan ''pričinjava kao ponuda američkog državnog sekretara Džejmsa Bejkera iz juna 1991. godine izneta u razgovoru u Beogradu sa svim republičkim i saveznim rukovodiocima'', a odnosila se na podršku SAD teritorijalnom integritetu i suverenitetu Jugoslavije i protivljenje jednostranom proglašenju otcepljenja, kao i protivljenje održavanju jedinstva zemlje silom.

 

"Odbili smo tu ponudu i znamo šta je posle toga bilo, smatram da se mora prihvatiti bezuslovno i da će biti tragedija ako prpopustimo tu prilku,

posle nje neće biti prilika, biće ali će one biti katastrofalne", rekao je Drašković.

Drašković je na skupu na Kolarčevom narodnom univerzitetu, na kojem je obeleženo i 32 godine od devetomartovskih demonstaracija, rekao da ga

sada najviše brine kako oživeti evropsku Srbiju.

"Evropska Srbija je smućena, sluđena, zavađena, mora da oživi i da se poveže, jer, čini mi se, bez otpora onome što nam je ponuđeno sa druge strane, nalazimo se u smrtnoj opasnosti", rekao je Drašković.

Drašković je upitao i koja je ponuda sa druge strane i naveo da smo je čuli iz Moskve - "odbijete američko francuski plan - sačekajte dok ne usmrtimo Ukrajinu, dok ne završimo sa Ukrajinom i Ukrajincima, a onda eto nas eto novih geopolitičkih prilika i pobedničke Rusije".

"Eto 1991. godine odbili su Bejkera, čekali su Moskvu u reprizi dvedesetih koja sada savetuje se da se odbije ovaj spanosni plan, ja mu ne bih odbio ni zapetu i potpisao bih", rekao je Drašković.

 

Dodao je ''da nas savetuju da pričekamo da umre Ukrajina''.

"Neće umreti Ukrajina i Ukrajinci, a ja se nadam velikoj pobuni Rusije, jer ovo što se dešava nad Ukrajnom nije samo zločin nad Ukrajinom već nad Rusijom, ruskim narodom, istorijom, kulturom, prvi put se reč Rusija u svetu izgovra kao kuga, Rusi tome moraju da stanu na put", rekao je lider SPO.

Drašković je naglasio ''da se nada ruskom Vili Brantu'', koji će kleknuti na Majdanu, što bi, kako je ocenio, ''bio početak spasenja za Rusiju, Ukrajinu''.

Obeležavanje 33 godine od osnivanja SPO, Drašković je iskoristio da podseti na prve dane SPO kada je on izabran za predsednika, a Vojislav Šešelj za potpredsdnika, i na činjenicu da je vrlo brzo usledio strateški razlaz zato što je Šešelj smatrao da se Srbija brani u Kninu i Hrvatskoj i da SPO zato mora da podrži Slobodana Miloševića ''i njemu zavetovane staljnističke generale vojske i Udbe''.

 

"Moje stanovište bilo je suprotno - da se i Knin i Srbi u Hrvatskoj i Srbija i Jugolsavija brane u Beogradu i da zato nema važnijeg zadataka nego da se ruši režim Slobodana Milioševića, staljinističkih generala i Udbe", rekao je Drašković.

Ocenio je da taj sukob između anti-evropske i evropske Srbije traje do današnjeg dana i da evropska Srbija nikada nije bila tako slaba kao danas.

Prema njegovim rečima, antizapadne strasti ogromne većine Srba možda su i veće nego u Severnoj Koreji i Iranu.

Na skupu je govorio o "izvorima nesreće i najvećim krivcima za najveći istorijski sunovrat sprskog naroda, pobedinika u Velikom ratu, stožernog tvorca Jugoslavije i tada miljenika demokratskog sveta", kao i o tome šta je prethodilo raspadu Jugoslavije.

Prema njegovim rečima, "lobotomija' je učinila svoje i propaganda KGB-a, Udbe, udbinih oficira, ne smao u medijima, već i u vlasti, tako da je narod strašne neistine prihvatio za istine''.