15. mart 2023 18:06

Maja Popović: Tokom 2022. zabeležen najveći broj planova zaštite i podrške žrtvama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Popović: Tokom 2022. zabeležen najveći broj planova zaštite i podrške žrtvama

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO PRAVDE/ ZORAN NIKOLIĆ

BEOGRAD - U 2022. godini zabeležen je najveći broj od 18.017 izrađenih individualnih planova zaštite i podrške žrtvama, istakla je danas ministarka pravde Maja Popović na prvoj sednici Saveta za suzbijanje nasilja u porodici u novom sazivu, kojom je predsedavala.

Govoreći o rezultatima rada po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici od 2017. godine, Popović je navela podatak da su u ovom periodu sudovi na predlog javnih tužilaca produžili ukupno 103.864 hitnih mera, grupe za koordinaciju i saradnju sastale su se 15.503 puta, zajednički razmotrile čak 273.834 slučaja prijavljenog nasilja, te izradile 93.844 individualnih planova zaštite i podrške žrtvama.

 

Popović je dodala da je neophodno intenzivnije zajedničko delovanje kako bi se ostvarila koordinisana, delotvorna i celovita zaštita, dala podrška žrtvama nasilja i osiguralo bezbedno okruženje za sve članove porodica, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ukazala je na potrebu permanentne edukacije i stručnog usavršavanja javnih tužilaca, policijskih službenika i zaposlenih u centrima za socijalni rad, zdravstvenim i obrazovnim institucijama, kako bi se afirmisala multisektorska saradnja.

U cilju efektivnosti i bolje implementacije zakona, izražena je potreba za usklađivanjem Opšteg i posebnih protokola za zaštitu žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima, sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, kao i potreba dostavljanja izveštaja od strane Republičkog javnog tužilaštva o broju formiranih grupa za koordinaciju i saradnju na područjima svih viših javnih tužilaštava na teritoriji Srbije, i kontinuiranog dostavljanja podataka o efektima rada ovih grupa.

Ministarka pravde istakla je značaj i ulogu medija u podizanju svesti žrtava, njihovog neposrednog okruženja i šire javnosti o potrebi prijavljivanja nasilja u porodici i apelovala da se mediji još aktivnije uključe u izveštavanje, ne samo o konkretnom aktu nasilja, već i o završetku postupka koji su sproveli nadležni državni organi.

Savet za suzbijanje nasilja u porodici obrazovan je 2017. godine i ima ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti nadležnih državnih organa i ustanova, kao i u praćenju delotvornosti preduzetih mera radi zaštite od svih oblika fizičkog, seksualnog, psihičkog i ekonomskog nasilja u porodici.