15. mart 2023 18:18

Ivica Dačić sastao se sa članovima studentskog orkestra američkog Univerziteta Prinston

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ivica Dačić sastao se sa članovima studentskog orkestra američkog Univerziteta Prinston

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić priredio je danas prijem za članove studentskog orkestra Univerziteta Prinston i ocenio da je njihov dolazak važan dan za Beograd i za Srbiju, ne samo za publiku koja će uživati u njihovom koncertu, nego i kao gest bliskosti naše dve kulture i naša dva naroda.

Članovi jednog od najprestižnijih i najpriznatijih univerzitetskih orkestara u SAD, koji broji više od 120 izvođača, bili su gosti Ministarstva spoljnih poslova, te su posetili Muzej srpske diplomatije, povodom obeležavanja „Tesline godine Teslinog naroda”.

 

Dačić im je poželeo dobrodošlicu i podsetio ih da Srbi i Amerikanci imaju dugu zajedničku istoriju, dužu od 140 godina saradnje naših država.

"Tu istoriju gradili smo zajedno i u najtežim trenucima, kada su se naši dedovi borili rame uz rame za slobodu i demokratiju naših naroda. Ali još više, našu dugu zajedničku istoriju obeležili su ljudi koji su spajali naše narode, živeli i stvarali jedni s drugima", rekao je Dačić.

Dodao je da se ove godine obeležava veliki jubilej jednog takvog čoveka, genija koji je ne samo spojio naše narode, već je učinio nemerljivu uslugu celom čovečanstvu.

"Ove godine obeležavamo na različite načine 80 godina od smrti Nikole Tesle, Srbina koji je svoja najveća dela napravio baš u Americi - noseći u sebi ljubav prema svom narodu, ali i prema zemlji u kojoj je živeo. A iznad svega voleći celo čovečanstvo čijem napretku je posvetio svoj genijalni rad", naveo je Dačić.

Orkestar američkog Univerziteta Prinston održaće sutra uveče koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu, s početkom u 20 časova.

"I vaš sutrašnji koncert održaće se u jednom istorijskom zdanju u zadužbini Ilije Kolarca, čoveka koji je i sam učestvovao u izgradnji moderne srpske države. NJegova zadužbina i njena koncertna dvorana su beogradski Karnegi hol, i u njoj su nastupala najveća imena svetske muzike", rekao je Dačić.

Dačić je uručio simbolične Tesla diplomatske pasoše članovima orkestra Nataliji Erbelaz Solano, Izabeli Kan, Jiu Votsonu.