15. mart 2023 18:50

Dragiša Mijačić: Potpisivanje sporazuma nije zakazano, još se lome koplja oko ZSO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragiša Mijačić: Potpisivanje sporazuma nije zakazano, još se lome koplja oko ZSO

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predstojeći sastanak Vučića i Kurtija u Ohridu tiče se aneksa o impelementaciji sporazuma između Beograda i Prištine, koji je već prihvaćen i tekst se neće menjati, ali formalno potpisivanje nije zakazano, jer se trenutno lome koplja oko Zajednice srpskih optina (ZSO), rekao je danas direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj Dragiša Mijačić.

Smatra da su u tom pogledu ključne dve tačke.

 

"Jedna je da li će biti formirana ZSO pre svih drugih odredbi sporazuma, na čemu insistira Beograd, dok Priština odgovara da neće shvatiti ovaj sporazum ozbiljno dok ga ne potpišu obe strane", rekao je Mijačić za Tanjug

Napominje kako je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, dobio mandat za postizanje i potpisivanje evropskog sporazuma i primetio kako se Lajčak izražava na dvostruki način.

"S jedne strane tačno prenosi ono što treba da se desi u okviru pregovaračkog postupka, a s druge, te njegove poruke mogu različito da se tumače i u Beogradu i u Prištini", kazao je on.

Mijačić je istakao da je Lajčak, kada je u Prištini izjavio da predmet njegove posete nije formiranje ZSO, bio u pravu, jer je tamo boravio u cilju donošenja aneksa o implementaciji sporazuma.

"Tako je i ovde rekao da bez formiranja Zajednice srpskih opština nema ni potpisivanja bilo kakvog sporazuma, što je naznaka da, ako i dođe do potpisivanja sporazuma, to će biti nakon fomiranja ZSO, verovatno krajem godine", navodi Mijačić.

Prema njegovim rečima, primarna svrha svih Lajčakovih poseta je diplomatska priprema pred susrete na vrhu i otud su usledili i aktuelni sastanci, kako u Beogradu, tako i u Prištini, pred razgovore Vučića i Kurtija u subotu u Ohridu.

"Na ovakvim sastancima se približavaju stavovi jedne i druge strane, tako da u direktnom susretu dva pregovarača ostane vrlo malo toga za dogovaranje", kaže Mijačić.

Dodaje da je umirivanje domaćih javnosti, kako u Beogadu, tako u Prištini, pa i u srpskim sredinama na KiM, nije primarni posao Lajčaka, ali on svakako pokušava da šalje i takve poruke koje idu u korist potpisivanju sporazuma.

Mijačić je napomenuo da je ovo proces koji dugo traje i da će njegovi rezultati verovatno biti vidljiviji u Ohirdu, ali je jasno da postoji pritisak da mora doći do formiranja ZSO i da bez toga neće biti spoprazuma, pa Lajčak i ovakvim posetama omekšava stavove u Prištini.

"Međutim, moram da podsetim da je Kurti juče rekao da je formiranje ZSO deo člana 10 ovog sporazuma, pa prema njegovom tumačenju najpre mora da bude ispunjeno prvih devet, što znači da on i dalje vidi da tek nakon implementacije svih drugih tačaka može doći do formiranja ZSO", kaže Mijačić.

U tom smislu apostrofira uloge Lajčaka i Eskobara kao deo napora u prevazilaženju ovih nedomica.

"Amerika je čvrsto stala uz sporazum, kao i druge relevantne zemlje, pa mislim da ni Beograd ni Pripština neće imati prostora da odustanu od ovoga, a kako će to izgledati kada je reč o implementaciji, videćemo u budućnosti", rekao je Mijačić.

Smatra da su rokovi o 150 dana nerealni, ali smatra da definitivno ni jedna ni druga strana neće imati prostora da odustane ni od sporazuma, ni od aneksa.

Navodi da će formalno potpisivanje će doći u nekom trenutku sa svim predstavnicima velikih igrača u ovim pregovorima.

"Potrebno je vreme da plan uđe u implementaciju, jer sigurno će biti optora, naročito oko formiranja ZSO, a pre toga treba da dođe do izbora na severu Kosova, pa zato mora da u Ohridu da bude nekog sporazuma kako bi Srpska lista uopšte izašla na te izbore", smatra Mijačić.

Na kraju je istakao da ovim sporazumom i Lajčak i Borelj hoće da s nekim konkretnim papirom izađu pred Evropsku komisiju i dokažu kako ovih nekoliko godina pregovora nije proteklo uzalud.