16. mart 2023 11:49

Eskobar: Ne očekujem da će u Ohridu bilo šta biti potpisano

Izvor: TANJUG

podeli vest

Eskobar: Ne očekujem da će u Ohridu bilo šta biti potpisano

Foto: TANJUG/ZORAN STANIĆ

BEOGRAD - Zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je svrha njegove posete da radi sa političkim vođama u regionu kako bi se potražili načini na koji se može unaprediti i krenuti dalje sa predlogom evropskog sporazuma.

"Iz perskeptive SAD mi smatramo da ovaj sporauzm daje jedne od najboljih mogućnosti da se region pokrene napred i da stvori mirne uslove za sve ljude koji žive u regionu", rekao je Eskobar na konferenciji za medije, nakon jučerašnjih sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

 

"Želimo da obe strane budu ozbiljne u traženju ovih mogućnost da budu konstruktivne i feksibilne i da imaju viziju i da iskoriste ovu priliku koja im se pruža, ne samo Evropa već i SAD i transatlantska zajednica u celini", kazao je Eskobar.

Sporazum je o normalizaciji, ne o priznanju

Specijalni izaslanik izjavio je danas da je evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, sporazum o normalizaciji odnosa, a ne o međusobnom priznanju.

Na konferenciji za novinare u Ambasadi SAD, nakon dvodnevne posete Beogradu tokom koje je razgovorao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, Eskobar je rekao da su njegova očekivanja da će dva lidera moći da čuju jedan drugoga.

 

"Oni treba da razgovaraju kako da se ide dalje ka potpisivanju sporazuma. Da razmišljaju kako da se prevaziđu prepreke i da sa tog sastanka izađu shvativši da će se to nastaviti dok to ne rešimo. Naša očekivanja su sporazum o normalizaciji odnosa, a ne o međusobnom priznjanju", poručio je Eskobar.

Za odnose Srbije i Kosova značajna je ZSO, pitanje je samo kada će biti formirana

Eskobar je izjavio da bi SAD želele na sastanku u Ohridu da vide priznanje da je ZSO značajan deo odnosa između Srbije i Kosova i poručio da će se formirati ZSO i da je samo pitanje koliko će se to brzo desiti.

"Kada o tome govorim kao o zahtevu, ne bih da time izazivam konfrontaciju ili da to postavljam kao izazov. Činjenica je da se ZSO javlja u Briselskom sporazumu, deo je zaključaka Evropskog saveta i deo je politike SAD. Ona će se ostvariti, samo je pitanje koliko će se to brzo desiti, a drugi deo je koji će model biti primenjen", rekao je Eskobar na konferenciji za medije.

Kazao je da je specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak naveo više različitih primera kako taj tip zajednica funkcioniše u EU, kako bi dao prava manjinama da odlučuju o svojoj sudbini.

Želeli bismo da se Srbi vrate u kosovoske institucije

Gabrijel Eskobar je poručio da bi voleo da se Srbi na Kosovu i Metohiji vrate u sve kosovske institucije.

"Želeli bismo da Srbi učestvuju odmah u svim zajedničkim institucijama. Ja želim od njih direktno da čujem šta im je potrebno", rekao je Eskobar.

 

Istakao je da je njegov stav ne samo da Srbi učestvuju 23. aprila na kosovskim izborima kao kandidati, već da se vrate i, kako je rekao, nastavnici, sudije, policajci i ostali i da učestvuju u kosovskim institucijama.

Ne očekujem da će u Ohridu bilo šta biti potpisano

Eskobar je rekao da ne očekuje da će u Ohridu biti bilo šta potpisano, ali da očekuje dalji napredak u pregovorima Beograda i Prištine.

Na konferenciji za novinare u Ambasadi SAD, nakon dvodnevne posete Beogradu tokom koje je razgovorao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, Eskobar je rekao da bi to donelo napredak celom regionu.

 

Na pitanje koja je razlika u odnosu na razgovore koje je sa dvojicom lidera imao pre dve godine, Eskobar kaže da je razlika u tome što sada se vodi pravi razgovor unutar Srbije i Kosova, i u oba naroda o tome šta bi značilo da imaju mirne i konstruktivne odnose. 

Najbitnija karakteristika Zapadnog Balkana su ekonomske mogućnosti

Zapadni Balkan je najbrže rastući deo Evrope i u ovom veku može postati lider u najvažnijim sektorima privrede, izjavio je danas u Beogradu zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

"Rekao sam više puta da je najznačajnija karakterstika Zapadnog Balkana ekonomske mogućnosti, ovaj deo Evrope je najbrže rastući. Viđen je da u 21. veku bude lider u obnovljivoj energiji, IT industriji, transportu, svim sektorima koji će za Evropu biti najvažniji," istakao je Eskobar, u odgovoru na pitanje kako bi se sprovodio evropski predlog sporazuma za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i kako bi doprineo građanima i Srbije i KiM.

 

On je to izjavio na konferenciji za štampu u Ambasadi SAD, nakon dvodnevne posete Beogradu, tokom koje je razgovorao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vuccichem i premijerkom Anom Brnabić.

Mnogo smo sada bliže formiranju ZSO nego pre nekoliko nedelja

Mnogo smo sada bliže formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu nego pre nekoliko nedelja, izjavio je danas zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

 

Na pitanje novinara da li, posle njegove posete Beogradu i posete specijalnog predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, može da se kaže da smo bliže osnivanju ZSO nego pre mesec dana, Eskobar je rekao: "Da. Naši razgovori sa kosovskom vladom postaju sve realističniji i produktivniji, oni počinju da shvataju da će ih taj pravno obavezujući deo sporazuma približiti i da će ih sporazum približiti Evropi. Tako da verujem da smo mnogo bliže ZSO nego pre nekoliko nedelja".

Sporazum moguć i ove godine, niko ne treba da ga se plaši

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da niko ne treba da se plaši sporazuma između Beograda i Prištine, i da je on potreban celom Zapadnom Balkanu.

Ono što ćemo imati kao ishod kao ishod je je da se sporazuma ne treba boljati. Mi se nadamo ne da ćemo iz korena promeniti nečiji život, već da ćemo omogućiti mir i stabilnost za ljude u regionu. Njegova namera nije da stvara prepreke, naprotiv, želimo da ovaj sporazum bude dobar ne samo za Srbiju i Kosovu, već pošto su oni u srcu Balkana, da stvori mogućnosti i za vaše susede. Oni takođe žele da vide dobre odnose Srbije i Kosovo i njima je to potrebno", poručio je Eskobar.

Potpisivanje sporazuma otvorilo bi vrata ka ekonomskoj integraciji regiona

Potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine otvorilo bi vrata ka boljoj ekonomskoj integraciji i donelo bi veću stopu rasta regionu Zapadnog Balkana, rekao je danas specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

"Potpisivanje sporazuma otvorilo bi vrata ka boljoj ekonomskoj integraciji u međunarodnoj poslovnoj zajednici, tako da region ne bude samo šest malih zemalja, nego veliki region sa 20 miliona ljudi, sa 125 milijardi vrednom ekonomijom i stopom rasta koja je skoro četiri puta veća nego kod suseda u Italiji, to je ono što se može postići i na šta se mi fokusiramo", rekao je Eskobar na konferenciji za medije u Beogradu.

 

On je, nakon dvodnevne posete Beogradu, gde je razgovarao sa predesednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, dodao da postoje prepreke onome što bi Zapadni Balkan mogao da budem za 10 ili 20 godina.