16. mart 2023 15:49

Brankica Janković: Ključna je podrška porodice i okruženja da žene prijave nasilje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brankica Janković: Ključna je podrška porodice i okruženja da žene prijave nasilje

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Poverenica za rodnu ravnopravnost Brankica Janković izjavila je danas da je ključna podrška porodice i okruženja kako bi se žene koje su žrtve nasilja odlučile na taj korak da prijave nasilnika i zatraže zaštitu.

Ona je posle konferencije na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja "Zašto žene ne prijavljuju nasilje u porodici", u izjavi novinarima ocenila da žrtvama nije jednostavno da prijave nasilje.

 

"Bez obzira na sve naše proklamovane principe, strategije, akcione planove, zakone i sve ono što papir može da izdrži, žrtvama se često šalje poruka koja nije ohrabrujuća i kojom se komentariše njeno ćutanje. Postavlja se pitanje zašto do sada nije prijavila, umesto da se zapitamo koji je problem društva ", rekla je Janković.

Dodala je da su žrtve često u prilici i da u medijima čuju podatke koji nisu ohrabrujući za žrtve i u kojima se nasilje, kako je kazala, "maltene opravdava i toleriše" ili se skreće pažnja na senzacionalističke detalje iz života umesto na sam čin nasilja.

"Zabrinulo me je nepoverenje u sistem, u državne institucije, gde je, prema rezultatima veliki broj žena kazao da ima više poverenja u vereske ustanove, nego u politiciju i tužilaštvo. Ohrabrujuće je to da žene iz urbanih područja više veruju instutucijama sistema, a to govori da bi kontinuiranim radom mogli da žene koje trpe nasilje u ruralnim područjima usmerimo u drugom pravcu", kazala je Janković.

Ona je dodala da je da su u posebnom riziku od nasilja žene Romkinje, žene sa invaliditetom i žene migrantkinje, kao i žene iz udaljenih područja.

"To govori da instituciuje moraju još ozbiljnije da rade na rešavanju ovog problema i ima mnogo prostora za unapređenje rada institucija, posebno u delu koji se tiče pravosuđa, kao i socijlne zaštite ", istakla je Janković i dodala da je za nju zabrinjavajući i podatak da žene najviše veruju sigurnim kućama.

Janković je kazala da je dobro što je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici predvideo meru zabrane prilaska nasilniku i iseljavanje iz stana i da je to veliki pomak, ističući da i pored toga opet postoji veliki broj žena koji pomoć traže u sigurnim kućama.