16. mart 2023 20:08

Ministar Dačić sa Ilvom Johanson: U toku dalje usaglašavanje sa viznim režimom EU

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić susreo se danas sa komesarkom EU za unutrašnje poslove Ilvom Johanson i predstavio joj brojne korake koje je Republika Srbija preduzela u pravcu daljeg usaglašavanja sa viznim režimom EU.

Dačić je naglasio da su već učinjeni koraci u tom pravcu uvođenjem viznog režima za pojedine treće zemlje čiji su građani zloupotrebljavali bezvizni režim sa Srbijom, a potom iregularno odlazili u EU, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar spoljnih poslova, koji je i prvi potpredsednik vlade, istakao je da je Republika Srbija pouzdan partner po pitanju migracija i naglasio našu spremnost da nastavi tesno da sarađuje sa EU u ovoj oblasti.

"Želimo da budemo deo zajedničke politike Evropske unije u delu koji se tiče pitanja vizne politike, migracija, bezbednosti i vladavine prava", naglasio je Dačić.

Komesarka EU za unutrašnje poslove Johanson zahvalila je na brzoj reakciji Srbije po pitanju usaglašavanja vizne politike Srbije sa viznom politikom EU, što je dovelo do značajnog smanjenja iregularnih migracija u EU.

Pored toga, ona je pohvalila i posvećenost Srbije u rešavanju ovih pitanja i istakla da očekuje nastavak daljeg usaglašavanja sa viznom politikom EU.

Komesarka Johanson je napomenula da je Evropska unija posvećena jačanju partnerstva sa Srbijom, posebno u oblasti migracija i vizne politike.

U tom smislu predložila je saradnju i ponudila pomoć i ekspertizu EU u oblasti povratka iregularnih migranata u zemlje porekla.