17. mart 2023 22:06

Opozicija održala protest u Beogradu protiv evropskog plana za KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Opozicija održala protest u Beogradu protiv evropskog plana za KiM

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Skup pod nazivom "Srbija pamti, brani, ne da" u organizaciji poslaničkih grupa Dveri-Patriotski blok, koalicija NADA i Zavetnici, koji je u 18 sati počeo na Platou ispred Hrama Svetog Save, završen je večeras ispred zgrade Predsedništva Srbije govorima lidera parlamentarnih stranaka i učesnika koji, kako kažu, ne prihvataju francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Okupljenima se prvo obratio istoričar Miloš Ković koji je izjavio da je ovo “srpski sveti skup” i da su se večeras okupili da bi, kako je rekao, branili “državne granice naše otadžbine”.

 

Lider POKS-a Vojislav Mihailović poručio je da predsednik Srbije, ukoliko pristane na evropski plan za Kosovo, mora da podnese ostavku i raspiše vanredne izbore.

„Ovo je klasična podvala. Svi dobro znamo da će na vratima EU Srbiji biti postavljena rampa, da mora da ispuni još samo dva uslova, a to je da i formalno prizna Republiku Kosovo i da pristane na ukidanje Republike Srpske“, rekao je Mihailović.

Profesor sa Medicinskog fakulteta na KiM Aleksandar Ćorac kaže da je ovaj skup organizovan, da bi se borili za Srbiju koja će biti dostojna dece koja će doći posle nas i koja se neće stideti onoga što smo mi uradili.

“Samo takva Srbija garant je srpskog naroda, Srbije sloge, Srbije pravde, Srbije ljubavi, ponosne zemlje u kojoj će slobodno šetati slobodni ljudi. A takve Srbije nema bez Kosova i Metohije”,poručuje Ćorac.

Predsednica srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski poručila je da je ovo Srbija koja je uvek govorila ne ultimatumima i da predsedniku Srbije poručuje da i on to isto kaže, jer se, kako naglašava, ovde srpski narod pita.

“Pozivamo predsednika da sutra u Ohridu sve odbije, ceo francusko- nemački ultimatum, svaki član. To nije sporazum, to je izdaja. U ime celog srpskog nacionalnog bića, u ime Srbije koja će braniti Ustav, u ime predaka i potomaka… kažem ne ultimatumu, ne kapitulaciji,” poručila je Đurđević Stamenkovski.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da je ovaj skup sećanje na martovski pogrom na KiM iz 2004. godine, kao i 24. godine od bombardovanja i prilika da se setimo srpskih heroja od Kosovskog boja do Košara i Paštrika.

“Zato smo mi večeras ovde, da pred sutrašnji Vučićev put u Ohrid pošaljemo jasnu poruku – da sutra u Ohridu postoji samo jedan put države Srbije, a to je odbacivanje francusko – nemačkog sporazuma, odmah i u celosti,” poručio je Obradović.

Skup se završio obraćanjem predsednika Nove demokratske stranke Srbije Miloša Jovanovića, koji je rekao da je francusko-nemački plan zapravo sporazum o stvaranju nezavisnog Kosova, pravljenju Velike Albanije i udaru na Republiku Srpsku.

“Ako hoćemo da se borimo za Srbiju, ako hoćemo da odbranimo Srbiju, postoji samo jedan uslov – Aleksandar Vučić mora da ode”, poručio je Jovanović.