19. mart 2023 00:14

Vučić: Nekakav dogovor smo postigli, nisam ništa potpisao, nije dan D

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Nekakav dogovor smo postigli, nisam ništa potpisao, nije dan D

Foto: AP Photo/Boris Grdanoski/Boris Grdanoski

OHRID - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Ohridu da je nekakav dogovor postignut i da je zadovoljan zbog toga, kao i da ništa nije potpisao i da nije bio dan D.

"Danas je trebalo da dogovorimo implementacioni plan, nekakav dogovor smo postigli, zadovljan sam zbog toga, svakako ovo neće biti sve, ali ovih nekoliko tačaka smo dogovorili će postati deo pregovaračkog okvira, za obe starne. I za Beograd i Prištinu, i Evropski savet kako smo očekivali doneće odluku da to postane deo pregovaračkog okvira", rekao je Vučić nakon trilateralnog sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, zvaničnicima EU - visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Istakao je da je važno od onoga što je dogovoreno da će Evropski savet na putu i u procesu koji je dubok, ozbiljan i koji ne traje jedan dan ili pet dana i dodao da se ništa nije završilo večeras već da, kako je rekao, tek počinje.

Ništa nisam potpisao, stavili smo do znanja šta su crvene linije

Predsednik je izjavio večeras da zna da će Prištinska strana insistirati da nije ništa potpisao i da on nije potpisao ništa, dodajući da su i on i premijer privremenih institucija Aljbin Kurti jasno stavili do znanja šta su crvene linije za obe strane.

Nakon trilateralnih razgovora u Ohridu rekao je da je napravljen plan i da će sutra predstaviti svaki tačku i objasniti šta je to sve što se zbivalo i što je pred nama.

"Od ponedeljka i utorka biću spreman da primam na konsultacije članove svih poslaničkih grupa u Skupštini, p da se dogovorimo da li da idemo i sa neki opštim aktom u parlament, samo da to uradimo na ozbiljan i odgovoran način. U mesecima pred nama je ozbiljan posao. Verujem da će prištinska strana ispuniti ili krenuti da ispunjava, jer to je ovde navedeno pod odmah, formiranje ZSO, da li hoće ili neće ne mogu da znam", rekao je Vučić.

Čeka nas težak proces, ali mi je važno da se znaju naše crvene linije

"Srbiju čeka težak proces", rekao je Vučić i naglasio da je važno to što je rekao šta su naše crvene linije.

"Čeka nas težak proces, polako, važno mi je da sam rekao šta su naše crvene linije, i to ponavaljam na isti način kao i ranije, što je i Kurti rekao, nema tu filozofije, svako štiti svoje interese", rekao je Vučić na pitanje novinara da li se Aljbin Kurti obavezao na povratak Srba i na to da će prestati sa žestokom retorikom koja izaziva tenzije i međuetničke incidente.

"Oni jedva čekaju da kažu kako će biti u skladu sa njihovim ustavom, a to ovde ne piše. Sada ne piše, a ko zna šta će biti u budućnosti", rekao je Vučić.

Na novo pitanje predsedniku koji se novinarima obratio nakon više od 12 sati razgovora vođenih sa predstavnicima Prištine i EU, a kojima se na kraju priključio i specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar, da li je trebalo večeras da se potpiše nešto u Ohridu, Vučić je rekao da je Kurti to tražio ceo dan.

Novina su sankcije za one koji ne ispunjavaju obaveze

Vučić je istakao da su pregovori u Ohridu bili samo početak jednog dugog i teškog procesa, a da je novina to što su u pregovarački okvir ubačene kazne za one koji ne ispunjavaju obaveze.

On je, posle višečasovnog sastanka sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, specjalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Ohridu, odgovarajući na pitanje novinara da li je to kompromisno rešenje, odgovorio da je to početak.

"Kao što znate, ja sam ozbiljan čovek, niti seirim, niti tugujem. Ja znam da je ovo težak, ozbiljan i odgovoran proces. Nemoguće je da nešto što traje 150 godina i duže sada završite za jedan dan. Moramo da udemo u ozbiljne procese, rešavamo ozbiljne probleme i da donesemo olakšanje za ljude koji žive na obe strane administrativne linije, a vi biste rekli granice. Mi moramo da pronalizimo rešenja, trpimo kritike i to mora da bude cilj. A to da li će se nešto desiti preko noći to je bezveze", poručio je Vučić.

U formiranje ZSO treba odmah da se krene

Predsednik je rekao da je u razgovorima u Ohridu kao prioritetna obaveza postavljeno formiranje ZSO kao i da se u to odmah krene.

"Ono što je ovde zapisano po tački sedam Kosovo mora odmah da počne razgovore o specificnim garancijama da se osigura samouprava srpskih zajednica u skladu sa prethodnim sporazumima u dijalogu pod okriljem EU", rekao je Vučić novinarima po završetku celodnevnih razgovora.

Naveo je i da je dogovoreno formiranje zajedničke monitoring  komisije kojom će da predsedava EU u roku od 30 dana, i da se napravi deklaracija o nestalim osobama, a donatorska konferencija bi bila za pet meseci.