19. mart 2023 13:27

Vučić: Srbija je spremna da radi na implementaciji do crvenih linija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Srbija je spremna da radi na implementaciji do crvenih linija

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je u Ohridu, kao i na svakom mestu, govorio o crvenim linijama Srbije koje se tiču suprotstavljanja priznavanja i prijema Kosova u UN.

"I danas sam to izgovorio, da niko ne može da nametne pravnu obavezu Srbiji. Zato nismo potpisali ni ono što je EU nazvala sporazumom, kao ni aneks, ali je Srbija spremna da radi na implementaciji do crvenih linija", istakao je Vučić u obraćanju javnosti.

Rekao je da je Srbija međunarodno pravno priznata država i da zato ne želi ni međunarodno pravne sporazume sa tzv. Republikom Kosovo.

Juče smo 12 puta menjali tekst implementacionog plana

Vučić je istakao da Šolc-Makronov plan nije pregovaran, već da se juče pregovarao implementacioni plan, da ga je Beograd preksinoć dobio, da se od tada promenilo skoro sve od onoga što smo dobili i da je 12 puta juče menjan tekst. 

Predsednik je u obraćanju javnosti zahvalio svima koji su bili sa njim i pomagali. 

Dodao je da mu je lakše kada razgovori traju 12 ili 13 sati, i da mu je koncentracija odlična, bolja nego kod drugih.

Jasno i nedvosmisleno sam rekao da se nećemo odreći poštovanja Ustava RS

Predsednik je istakao da je za Srbiju mnogo važnije od donatorske konferencije za koju se ne zna da li će i kada biti, da kreiramo ambijent u kojem će Srbi na KiM biti bezbedni, kojem će naš narod svuda gde živi da ima mir i da sačuvamo svoju državu i poštujemo Ustav Republike Srbije.

"To nije lako uvek postići, posebno što spoljni pritisci su uvek takvi koji bi vas vodili na to da se pre svega ovog trećeg odreknemo. Jasno i nedvosmisleno sam im stavio do znanja da to nećemo da učinimo", rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Predsednik je najavio da će narednih dana, u skladu sa svojom obavezom, pozvati na konsultacije ko hoće da dođe.

Potpisivanje sporazuma bilo bi prihvatanje nezavisnosti tzv. Kosova

Vučić je istakao da juče u Ohridu nije želeo da potpiše spozum sa privremenim prištinskim institucijama, jer bi iz tog sporazuma potekla formalno-pravna obaveza Srbiji da se saglasi sa kosovskom nezavisnošću.

Na konferenciji za novinare u Palati Srbija, posle jučerašnjih razgovora sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, specjalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Ohridu, Vučić je objasnio da članovi 3 i 7 Bečke konvencije kažu da nije potrebna pisana saglasnost na određeni sporazum, već da je dovoljna i usmena saglasnost predsednika države da bi neki sporazum bio prihvaćen u međunarodnom pravu, te da je zato pazio da ne kaže ništa što bi se moglo protumačiti kao da je prihvatio sporazum.

“Izbegavao sam čak da izgovorim i glagolske imenice, a uvek sam govorio “Da, mi prihvatamo koncept, radićemo na implementaciji i uvek smo više spremni da uradimo nego neko u Prištini koji je spreman da potpiše, zato što bi odatle protekla formalno-pravna obaveza Srbiji da se saglasi sa kosovskom nezavisnošću”, poručio je Vučić.

Znam na šta stavljam svoj potpis, a na šta ne stavljam

Predsednik je naglasio da zna na šta stavlja svoj potpis, a na šta ne stavlja, ističući da vodi državu Srbiju i da bi njegov potpis bio pravno obavezujući za Republiku Srbiju.

Vučić je, komentarišući izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da je izbegao da potpiše sporazum, rekao da "ima nepodnošljiv bol u desnoj ruci, a samo desnom može da potpisuje".

"I taj bol će da se nastavi u naredne četiri godine. Ovo je bila šala naravno. Znam na šta stavljam svoj potpis, a na šta ne stavljam", istakao je predsednik Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle obraćanja javnosti. 

Insistirali smo da se ZSO formira po ranije postignutim sporazumima

Vučić je izjavio da je na jučerašnjem sastanku u Ohridu premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izneo zahtev da se Zajednica srpskih opština formira na tri stuba, što nije prihvaćeno, već da je srpska strana insistirala na ranije postignuta i potpisana četiri dogovora.

Na konferenciji za novinare u Palati Srbija, predsednik je istakao da je za nas veoma važno to što se pominju dogovori koji su postignuti u procesu dijaloga.

“Kada je završen sastanak, ništa loše nisam rekao o drugoj strani, ali Aljbin Kurti je rekao da oni imaju Ahtisarijev plan. Odgovorio sam da to nas ne zanima, jer ga Srbija nije usvojila. On je tražio tri stuba za formiranje ZSO što sam ja odbio. Mi imamo potpis na četiri sporazuma o ZSO, negde Hašima Tačija negde Ise Mustafe, negde Ivice Dačića, negde moj”, istakao je Vučić i dodao da je posebno važan onaj iz  2015. o prinicipima.

Zadovoljni smo sa ZSO, jer moraju da se ispune prethodni sporazumi

Predsednik je istakao da će biti mnogo muka i problema oko formiranja Zajednice srpskih opština(ZSO), ali da je Beograd zadovoljan jer je precizno navedeno da moraju da se ispune postignuti sporazumi.

“Sve ostalo je šuplja priča. Precizno je navedeno  sporazumi dostignuti u dijalogu, a mi smo time zadovoljni. Nije to posebna država, ali time smo zadovoljni i potrebno je da to bude ispunjeno. Ako ne  bude ispunjeno, na nama je da odlucimo šta mi hoćemo da ispunimo, a šta nećemo”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Palati Srbija odgovarajući na pitanje novinara da li je aneksom sporazuma o ZSO izbegnuto da se Beogradu podvali nešto čime bi ZSO ostala bez izvršnih ovlašćenja i na nivou nevladine organizacije.

“To je sada naš okvir. Hoćemo hoćemo, nećemo, nećemo, a mi hoćemo, samo što će i oni morati da ispune ono što je važno. Naravno, sada ne govorim o crvenim linijama. Videćemo. Biće mnogo muka oko ZSO, jer je to njima, iz meni nerazumnjivih razloga, neki veliki problem, ali šta da radite”, rekao je Vučić.

Izborili smo se za bolji papir nego što je bilo ko očekivao

Na pitanje novinara TV Tanjug da prokomentariše to što je Zdravko Ponoš napisao gde navodi da se predsednik Vučić usaglasio sa time da će napredak Srbije na putu ka Evropskoj uniji biti direktno uslovljen kooperativnošću prema pitanju Kosova, predsednik je odgovorio da se juče izborio za bolji papir nego što su svi očekivali i naglasio da su sporazumi potpisivani u Ponoševo vreme.

“Vi znate od kad postoji poglavlje 35, vi znate kad su potpisivani ovi sporazumi - u Ponoševo vreme, onda kada je rasturao i uništavao vojsku i uzimao hrvatski pasoš, jer se stidi svoje otadžbine Srbije, pa je hteo da bude veliki domoljub”, rekao je Vučić. 

Rekao je da je reč o "stručnjacima" koji ništa ne znaju i prave se da ne razumeju šta se dešava u svetu. 

Neću da implementiram bilo šta što ima veze sa članstvom u UN

Vučić je ponovio danas da će Srbija implementirati najveći deo sporazuma, ali ništa što ima veze s priznanjem nezavisnosti tzv. Kosova ili njegovim prijemom u UN, kao i da o svemu građanima govori istinu.

To je rekao odgovarajući na pitanje N1 da li je nešto na sastanku u Ohridu potpisano i da li svojim izjavama o sporazumu "zaluđuje narod".

"Implementiraćemo najveći deo stvari, a neću implementirati ništa što ima veze sa priznanjem (nezavisnosti tzv.Kosova) ili prijemom u UN. Dakle, spreman sam da radim na implementaciji svega drugog, ali ništa vezano za članstvo Kosova ili de fakto ili de jure priznanja", rekao je Vučić.

Nadam se da ću do juna posetiti KiM

Predsednik je istakao da će uskoro biti organizovani razgovori sa predstavnicima Srba sa KiM i  izrazio nadu da će do juna i lično posetiti KiM.

"Tada bih pokušao da ostanem dan i po ili dva, da posetim i jug i sever KiM i da razgovaram sa našim narodom,  da vidim šta je to što još možemo da pomognemo i napravimo za njih. Zato nam je važna ZSO", rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Ponovio je da bi bilo potrebno napraviti brzu magistralu sa četiri trake između Kosovske Mitrovice i centralne Srbije.

Odluka MKS nije mudra i dobro politički sračunata, imaće loše posledice

Aleksandar Vučić izjavio je danas da odluka Međunarodnog krivičnog suda (MKS) o podizanju optužnice protiv predsednika Rusije Vladimira Putina nije mudra i dobro politički sračunata i da će imati loše političke posledice, pre svega u ljudskim životima i dodao da ona govori o velikoj nespremosti da se razgovara o miru, čak i o primirju i čuvanju ljudskih života.

“Moje pitanje je: Optužili ste ga za ratne zločine, s kim ćete sada da razgovarate? Ili možda nećete da razgovarate i pravite mir, svi čekate poraz. Koliko još da čekamo, da li stvarno mislite da je moguće poraziti Rusiju za tri meseca, šest meseci ili godinu dana. Verujete li u to?”, rekao je Vučic na konferenciji za novinare u Palati Srbija, odgovarajući na pitanje novinara šta misli o odluci MKS i šta će Srbija uraditi povodom toga, pošto je jedan od potpisnika konvencije o tom sudu.

Dodao je da ističu da je tako govorio i Slobodan Milošević, ali da se on ne može porediti s liderom jedne svakako velike zemlje.

Za 5.607 Srba i Roma na KiM uvećana socijalna pomoć na 20.000 din

Vučić je izjavio da će za 5.607 Srba i Roma na KiM koji primaju državnu socijalnu pomoć Srbije, ta pomoć biti povećana sa 11.000 na 20.000 dinara, koju će uvećanu primiti za jedan i po do dva meseca.

"To je veliki broj osoba, s obzirom na broj ljudi srpske nacionalnosti koji živi na KiM, povećavamo im socijalnu pomoć jer želimo da opstanu", rekao je Vučić u obraćanju javnosti. 

Prema njegovim rečima, tamo gde na KiM u jednoj porodici ima jedna plata, ako povećate na 20.000 socijalnu pomoć ili gde imate dva puta po takvu socijalnu pomoć, onda je moguće makar preživeti.