19. mart 2023 15:40

Linta: Hrvatska proganja krajiške borce, ministarka Popović da reaguje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Linta: Hrvatska proganja krajiške borce, ministarka Popović da reaguje

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ, arhiva

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da Hrvatska i dalje vodi politiku progona krajiških boraca, a kao najnoviji primer naveo je odluku da se podignu optužnice protiv dvojice osamdesetjednogodišnjaka koji imaju prebivalište u Srbiji.

"Najnoviji primjer jeste neprihvatljiva odluka Državnog tužilaštva u Rijeci da optuži Dragana Bešira (81) i Slobodana Đorđevića (81) da navodno nisu sprečili ubistva Hrvata na području Rakovice i Korenice i da su na taj način počinili ratni zločin protiv civila", navodi se u saopštenju.

Linta je pozvao ministarku pravde Maju Popović da zatraži razgovor sa hrvatskim ministorm pravosuđa s ciljem da konačno prestanu montirani sudski procesi protiv krajiških boraca i hapšenja na osnovu poternica.

Dodao je da Hrvatska u kontinuitetu i masovno podnosi krivične prijave, otvara nove istrage, podiže optužnice i donosi presude protiv krajiških boraca u najvećoj meri na osnovu pretpostavki, lažnih dokaza i lažnih izjava svedoka saradnika.

Optužio je Hrvatsku da putem hapšenja i montiranih sudskih procesa protiv krajiških boraca planski radi na cementiranju etničkog čićšenja srpskog naroda.

Dodao je da tako rade i na potvrđivanju lažnog mita da se Hrvatska branila od "srpskog agresora" i na odvraćanju krajiških Srba da odlaze u svoj zavičaj i brinu o svojoj imovini.

"Apsolutno je neprihvatljivo da Hrvatska već 28 godina od završetka rata vodi rat protiv krajiških Srba samo sada drugačijim sredstvima", poručio je on.