19. mart 2023 19:22

Miroslav Aleksić: Održati "referendum za opstanak Srbije"; Boris Tadić: Potrebni vanredni izbori

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miroslav Aleksić: Održati "referendum za opstanak Srbije"; Boris Tadić: Potrebni vanredni izbori

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe Narodne stranke (NS) Miroslav Aleksić izjavio je danas da je neophodno održati ''referendum za opstanak Srbije'' i pozvao građane da svojim potpisima podrže NS za raspisivanje referenduma o francusko-nemačkom planu za KiM, dok je predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić poručio da su Srbiji neophodni vanredni parlamentarni izbori, koji bi u svojoj suštini bili referendumskog karaktera.

Aleksić je u Aleksandrovcu, gde je osnovan opštinski odbor Narodne stranke, poručio da će takav referendum istovremeno biti i referendum o politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je naveo, ''narod mora da odlučuje o svemu, a naročito o tome šta će biti sa Kosovom i Metohijom''.

On je istakao da vlast „neće moći da ukrade rezultate referenduma“, jer opozicija sada ima poslanike u parlamentu i imaće pravo na kontrolore, odnosno „čuvare kutija“ na svakom biračkom mestu, što, kako tvrdi, nije bio slučaj na referendumu o ustavnim promenama.

Aleksić je naveo da se širom Evrope, koja je sinonim za demokratiju, raspisuju referendumi o gradnji tržnih centara i stambenih zgrada, pa je normalno i da se narod u Srbiji pita da li je za to da se „država odrekne od 15 odsto državne teritorije i našeg naroda koji tamo živi“.

„Svako ko podržava sporazum podržava Vučića. Niti sam ekstremni desničar niti rusofil, nego smatram da bi Srbija trebalo da bude uređena država u EU, ali ne može da se kaže da je samo pitanje Kosova i Metohije preduslov za napredovanje ka EU.“, rekao je Aleksić.

Na danas održanoj sednici Predsedništva Socijaldemokratske stranke jednoglasno je doneta odluka da je neophodno hitno pokrenuti inicijativu za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Ova odluka doneta je, kako je saopšteno iz SDS, u skladu sa činjenicom da dramatične promene državne politike zahtevaju novo izjašnjavanje građana.

”Srbiji su neophodni vanredni parlamentarni izbori, koji bi u svojoj suštini bili referendumskog karaktera. Ovo je posebno značajno s obzirom na to da je vladajuća Srpska napredna stranka na prethodnim izborima kandidovala politiku i stavove suprotne onima koje primenjuje u ovom istorijskom trenutku za budućnost naše zemlje'', naglasio je predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

Ovo se, kako je dodao, odnosi i na određene opozicione stranke koje se nalaze u aktuelnom sazivu parlamenta, a koje nisu dobile podršku građana za politiku koju danas podržavaju”, naglasio je predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

Tadić je dodao i da nijedna odluka proistekla od vlasti i parlamenta, koji su na suprotnoj politici dobili podršku građana, ne može biti legitimna, što dovodi u pitanje osnovne demokratske principe i pravnu državu.

Ovo se pre svega, kako je naveo Tadić, odnosi na pitanje KiM, ali i na ključna ekonomska pitanja, budućnost evrointegracija, borbu protiv kriminala i korupcije, kao i zaštitu životne sredine.

Na sednici Predsedništva SDS zaključeno je da pregovori koji se trenutno vode o KiM zahtevaju vladu koja ima pun legitimitet i vladu punog kapaciteta, a ne vladu koja je, kako se navodi u saopštenju, ''vremenski oročena već prilikom formiranja''.

''Pozivamo sve opozicione političke aktere da se priključe ovoj inicijativi i da zajedničkim naporima dovedemo do novih izbora, kako bi svaka odluka pred kojom se naša država nalazi imala pun legitimitet i podršku njenih građana'', poručuju iz SDS.