19. mart 2023 19:48

Volfgang Petrič: Posle Ohrida ključna implementacija dogovorenog

Izvor: TANJUG

podeli vest

Volfgang Petrič: Posle Ohrida ključna implementacija dogovorenog

Foto: TANJUG

BEČ - Bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo i bivši visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Volfgang Petrič rekao je danas da je na sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu postignut napredak, ali da je ključno kako će biti sprovedeno ono što je dogovoreno.

Petrič je, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, rekao da se ohridski sastanak može smatrati "nekom vrstom napretka ka normalizaciji odnosa", uprkos činjenici da strane nisu potpisale tekst koji su ponudili posrednici EU.

Prema njegovom mišljenju, pritisak na Beograd i Prištinu uoči sastanka jeste "posledica geopolitičkih okolnosti ruske invazije na Ukrajinu", pošto, kako kaže, Vašington i Brisel ne žele da Rusija predstavlja značajan faktor na Zapadnom Balkanu.

Njegov je utisak, kako navodi, da Beograd pokazuje veću fleksibilnost i "veći realizam" kada je u pitanju odluka da li je partner Srbiji Evropska unija, a ne Rusija.

"Mislim da će Evropa posle rata, posle Putinove ere, moći da ponovo uspostavi korektne odnose s Rusijom, ali to je, naravno, daleko. Ali ono što se dešava sada u ovim pregovorima, u vođenju dijaloga, jeste zapravo važan deo da se pojača bezbednost, sveukupna bezbednost na Zapadnom Balkanu i šire u Evropi".

Petrič navodi da je značajno i to što je u Ohridu EU odlučila da stvori instrument obaveze strana da implementiraju sporazum, kroz otvaranje poglavlja za članstvo.

Odluku premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da, kako kažem pokaže otvorenost i fleksibilnost kada je reč o "mehanizmu za samoupravu srpske zajednice" nazvao je klučnom za evrointegracije tzv Kosova.

„Mislim da je implementacija glavno pitanje. Sada je važno da pregovarači Evropske unije zadrže ovaj zamah postignutog napretka, suštinskog napretka, ali ipak da nakon toga slede dalji sastanci”, rekao je on.