20. mart 2023 12:29

Aleksa Škundrić: Države članice Rimskog statuta su u obavezi da isporuče Putina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksa Škundrić: Države članice Rimskog statuta su u obavezi da isporuče Putina

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je izdao Međunarodni krivični sud u Hagu, važi na teritoriji država članica Rimskog statuta, koje su u obavezi da ga, ukoliko se on zatekne na teritoriji nekih od tih država, isporuče, rekao je danas sekretar Udruženja za međunarodno krivično pravo Aleksa Škundrić.

Škundrić je za Tanjug ocenio da je malo verovatno da će do toga doći i napominje da je slična situacija bila i u prethodnoj deceniji sa predsednikom Sudana koji je, bio okrivljen pred Međunarodnim krivičnim sudom, a putovao je čak i u države koje jesu članice Rimskog statuta i koje ga nisu uhapsile.

 

"Rimski statut u suštini ne poznaje klasične posebne kazne, kao na primer u našem krivičnom zakonodavstvu, već on poznaje kaznu zatvora do 30 godina i izuzetno može da se izrekne i doživotni zatvor. U principu, sve zavisi od odmeravanja kazne, ali to je još daleko, sad je tek postupak u fazi istrage, tako da ne znamo da li će doći do naredne faze", objasnio je Škundrić.