21. mart 2023 12:26

Kosovska policija poslala oficira za vezu u Evropol

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kosovska policija poslala oficira za vezu u Evropol

Foto: TANJUG/MIRA ĐURĐEVIĆ

PRIŠTINA - Tzv. kosovska policija saopštila je danas da je u Evropol poslala prvog oficira za vezu i da je on pre nekoliko dana zvanično počeo da radi.

"Policija Kosova (KP) je, u svetlu unapređenja i daljeg povećanja kapaciteta u oblasti međunarodne policijske saradnje, konkretno saradnje sa EUROPOL-om, poslala prvog oficira za vezu u EUROPOL, koji je pre nekoliko dana zvanično počeo da radi", navedeno je u saopštenju, prenosi Gazeta ekspres.

Dodaje se da primarni cilj ostaje "dalje unapređenje direktne saradnje sa EUROPOL-om, koja pomaže i utiče na olakšavanje komunikacije i stvaranje direktnog partnerstva, uključujući koordinaciju zajedničkih aktivnosti između Evropola i institucija za sprovođenje zakona, uz kontinuirano angažovanje u zajedničkoj borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i svih drugih oblika kriminala“.

Evropol, Evropska policijska služba je agencija EU za sprovođenje zakona, sa sedištem u Hagu, koja pomaže nacionalnim vlastima u razmeni podataka, obaveštajnim analizama i procenama pretnji.

Priština je prošle godine podnela zahtev za prijem u članstvo EU, ali samoproglašenu nezavisnost tzv. Kosova ne priznaje pet država članica Unije.