21. mart 2023 14:09

Lavrov: Sporazum o lokalnoj samoupravi Srba na KiM rešenje i za Nagorno-Karabah

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lavrov: Sporazum o lokalnoj samoupravi Srba na KiM rešenje i za Nagorno-Karabah

Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

MOSKVA - Ministasr spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je nakon razgovora sa jermenskim kolegom Araratom Mirzojanom u Moskvi da je narodu Nagorno-Karabaha potreban skup prava kakva su obezbeđena sporazumom o formiranju "organa lokalne samouprave kosovskih Srba", koji je potpisan između Beograda i Prištine pre 10 godina.

Govoreći o situaciji u Nagorno-Karabahu nakon jučerašnjeg razgovora sa Mirzojanom, Lavrov je istakao važnost obezbeđivanja kvaliteta bilo kakvih postignutih sporazuma, navodeći primer sporazuma iz Minska u Ukrajini.

Ukazao je na to da je prema tim spoorazumima trebalo da stanovnici istočnog dela Ukrajine koji govore ruski imaju pravo na školovanje na maternjem jeziku, kao i na očuvanje kulturnih, verskih i drugih veza sa sunarodnicima, prenosi jermenski portal Masispost.

"Približno ista prava su obezbeđena i sporazumom koji je potpisan između Beograda i Prištine pre 10 godina, u sporazumu o formiranju 'organa lokalne samouprave kosovskih Srba'. Mislim da je narodu Karabaha potreban takav skup prava", rekao je Lavrov.

Zajednicu srpskih opština, onako kako je to dogovoreno u Briselu, čine opštine sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu. Reč je o asocijaciji koja bi u svojoj nadležnosti imala oblast obrazovanja, sistem zdravstvene i socijalne zaštite, urbani i ruralni razvoj, odnosno razvoj lokalne ekonomije. Zajednica bi imala sopstveni budžet, odgovarala bi centralnim kosovskim vlastima, a njene organe birale bi opštine-članice ZSO, odnosno njihovi predstavnici u lokalnim skupštinama.

Pre 10 godina, 19. aprila 2013, tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić i premijer privremenih prištinskih institucija Hašim Tači potpisali su Prvi sporazumom o principima koji regulišu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, poznat kao Briselski sporazum.

Dokument sadrži 15 tačaka, a prvih šest odnosi se na zajednicu opština u kojima su Srbi većinsko stanovništvo.