21. mart 2023 15:57

Siniša Mali: Plate i penzije u Srbiji su stabilne i povećavaju se

Izvor: TANJUG

podeli vest

Siniša Mali: Plate i penzije u Srbiji su stabilne i povećavaju se

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su danas plate i penzije ne samo stabilne i sigurne nego se i povećavaju i naveo da 2012. godine nije bilo novca u državnoj kasi jer je u tom trenutku kada su javnim finansijama upravljali "levo orijentisani ka svom džepu" u budžetu bilo tek osam milijardi dinara.

On je to napisao na svom Fejsbuku reagujući na izjavu šefa poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Srbije Miroslava Aleksića koji je rekao da je javni dug dostigao 35 milijardi evra, jer se vlast nemilosrdno zadužuje i istovremeno "otima novac od građana" na svakom koraku, dok "javni sektor rasipa narodne pare bez ikakve kontrole".

Kako je Mali rekao, tih osam miliona dinara nije bilo dovoljno ni za penzije, već samo za bankrot Srbije.

"Sa nezaposlenošću od skoro 26 odsto, sa investicijama od tek nekoliko stotina miliona evra, kursom dinara koji je u nekoliko godina prema evru oslabio sa oko 80 na 120 dinara pa nužno devastirao kvalitet života naših građana, sa politikom koja nas je vodila u ekonomski ambis", napisao je Mali.

Mali objašnjava kako je na Aleksića najjači utisak ostavila vest iz 2012. godine da "neće biti novca za plate i penzije" i poručio da je najvažnija vest koja se sada može naći jeste da se Srbija izvukla iz blata "u koje su je uvukle garniture nestručnih politikanata koji bi danas da se opet domognu neke funkcije".

"Nema druge šanse za one koji su pokazali da im je dobrobit ove zemlje na poslednjem mestu, za one koji su tako plastično pokazali da im je dobrobit građana ove zemlje demagoška krilatica na papiru dok su njihovi računi bili sve prazniji", kazao je Mali.

Poručuje kako danas, u odnosu na vreme o kome Aleksić govori, Srbija ima gotovo 400.000 zaposlenih više, nezaposlenost je na istorijskom minimumu, strane direktne investicije beleže rekorde sa prilivom od 4.4 milijardi evra prošle godine, a da plate i penzije rastu.

Mali objašnjava i da je predvidivost poslovnog ambijenta, atraktivnost tržišta, odgovorna ekonomska politika dovela Srbiju do ekonomskih parametara koji su poželjni investitorima i donela je razvoj, sigurnost, stabilnost, finansijske reforme, rast značaja na međunarodnom tržištu i rast ugleda zemlje čija je ekonomija najbrže rasla u Evropi u 2022. godini.

Kaže kako Srbija danas na računu ima 600 milijardi dinara, javni dug je pod kontrolom mastrihtskog okvira na 52,5 odsto što je stabilna, zelena grana u odnosu na evropski prosek javnog duga od oko 95 odsto.

"Danas u Srbiji nemamo Vas i Vama slične na vlasti i zato imamo rezultat koji građani vide. Ne, nema nikakve bojazni više ni za plate ni za penzije u Srbiji. To Vam je stara vest kreatora Vaših ekonomskih politika", zaključio je Mali.