22. mart 2023 13:55

Aleksandra Ugarković: Konferencija UN o vodama govori o ozbiljnosti situacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandra Ugarković: Konferencija UN o vodama govori o ozbiljnosti situacije

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Nadam se da će doći do preduzimanja određenih poteza nakon konferencije o zaštiti vode, koju UN organizuje prvi put od 1977. godine, rekla je danas Aleksandra Ugarković iz Svetske organizacije za zaštitu prirode (WWF Adria).

"Sama činjenica da UN organizuje konferenciju po pitanju zaštite vode prvi put od 1977. godine govori o tome koliko je ugrožena voda kao osnovni resurs. Tema sastanka je ostvarivanje svetskog održivog cilja 'broj šest', koji kaže da se mora obezbediti voda i njega sanitarna ispravnost za sve ljude do 2030. godine", rekla je Ugarković za Tanjug.

 

Istakla je da se nada da će današnja konferencija dati rezultate koji će ići u pravcu ostvarenja ovog cilja.

"Na osnovu nekih analiza i podataka gotovo 30 odsto ljudi pati od nestašice vode. To su istraživanja koja se rade na svetskom nivou od 2014. godine, i objavljuju ih WWF i 'Circle of blue'. Njih 58 odsto je zabrinuto da u skorijoj budućnosti mogu očekivati nestašicu vode", kazala je Ugarkovićeva.

To su mnogoljudne zemlje sveta - Brazil, Kina, Kanada, Meksiko i to su podaci koji, kako kaže sagovornica, zabrinjavaju.

Smatra da je nestašice vode povezana sa klimatskim promenama.

"Od 38 odsto ispitanika koji su rekli da se osećaju posledice nestašice vode, njih 37 odsto tu posledicu dovode direktno u vezu sa nezapamćenim sušama", rekla je ona.

Hidrološka situacija u skoro svim većim rekama u toku 2022. godine je bila zabrinjavajuća, pošto su vodostaji bili niski, dok u Srbiji situacija sa rekama nije alarmantna, smatra Ugarkovićeva.

"WWF radi na projektu obnove 'Evropskog Amazona' reke Amur, Drave i Dunava, čije slivove naseljava preko milion ljudi, a mi ćemo zajedno sa stanovnicima pokušati da obnovimo te ekosisteme", kaže ona.

Ugarković je navela da će biti formirana radna grupa stručnjaka iz oblasti poljoprivrede, šumarstva, vodosnabdevanja i zaštite prirode, koje ćemo angažovati na projektu obnove "Evropskog Amazona".