22. mart 2023 16:39

Senat UB doneo odluku o upisu studenata i studijskim programima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Senat UB doneo odluku o upisu studenata i studijskim programima

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Senat Univerziteta u Beogradu na današnjoj sednici doneo je odluku o izmeni i dopuni odluke o broju studenata koji se upisuje na studijske programe za školsku 2023/2024. godinu i usvojio dopunu mišljenja o broju budžetskih studenata za upis u prvu godinu studijskih programa na UB za istu godinu.

Senat je usvojio je nekoliko studijskih programa na Matematičkom fakultetu, dok je na Farmaceutskom fakultetu uveden novi studijski program - master akademske studije dijetetski i kozmetički proizvodi u unapređenju kvaliteta života.

 

Na osnovu usvojene dopune mišljenja o broju budžetskih studenata za upis u prvu godinu studijskih programa na UB, predviđeno je da broj budžetskih mesta na osnovnim studijama matematike bude 205, na studijama informatike 105, na studijama astronomije i astrofizike 20, dok je za studijske programe master akademskih studija matematike predviđeno 75 budžetskih mesta, za informatiku 50, astronomiju i astrofiziku pet...

Na sednici Senata, kojom je predsedavao rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić, između ostalih, razmatralo se o predlozima odbora za statutarna pitanja, obrazovanju stručnih komisija za pripremu referata sa predlogom odluke za dodelu zvanja profesor emeritus kandidatima predloženim za školsku 2022/2023. godinu, inicijativi grupe fakulteta za unapređenje statusa nastavničkih studijskih programa.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu Dejan Filipović, nakon sednice prokomentarisao je usvojenu inicijativu fakulteta za poboljšanje položaja nastavničkih studijskih programa navodeći da je dopunjena novim tačkama kako bi se platforma vezala za strategiju razvoja obrazovanja 20-30.

"Formiraće se radna grupa od predstavnika ministarstva prosvete i UB, a mislim da će se tome priključiti i drugi univerziteti. Da sednemo za sto i da zajednički vidimo koji su koraci da se u narednom periodu ta platforma zaživi i stimulišu đaci da upisuju fakultete, jer ako se ovako nastavi za nekoliko meseci nećemo imati kadar u osnovnim i srednjim školama", rekao je on.