23. mart 2023 13:58

Prištinska opozicija: Ipak postoji ZSO, saveznici izgubili ambicije za sporazumom o priznanju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prištinska opozicija: Ipak postoji ZSO, saveznici izgubili ambicije za sporazumom o priznanju

Foto: Shutterstock.com/OPIS Zagreb, ilustracija

PRIŠTINA - Predstavnici prištinske opozicije kritikovali su danas dogovor premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija iz Ohrida, navodeći da ipak postoji Zajednica srpskih opština kao deo sporazuma o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići rekao je da je uvek postojala Zajednica kao deo sporazuma i dodao da se premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponaša poput bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

"Ipak postoji Zajednica i uvek je bila i kada ste rekli da je nema. Međutim ova igra rečima ima rok trajanja", poručio je Krasnići Kurtiju i istakao da je time što je obećavao da Zajednica srpskih opština neće postojati na tzv. Kosovu ugrozio svoje glasače.

"I naši međunarodni partneri su izgubili ambicije za sporazumom o međusobnom priznanju, jer su se u poslednje dve godine suočavali sa arogantnom osobom. Sjedinjene Američke Države i Evropska unija su se odrekli finalnog sporazuma", kazao je Krasnići.

Lider Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku izrazio je žaljenje zbog svih ljudi koje je Aljbin Kurti, kako kaže, prevario.

"Prvo je govorio o svojih šest uslova za formiranje ZSO, zatim da će biti sprovedena nakon međusobnog priznanja, a onda u Ohridu razgovara o samoupravljanju srpske zajednice. Kurti je jedan bazični sporazum pretvorio u samoupravljanje za Srbe i poseban status Srpske pravoslavne crkve, o kojima se više ne pregovara, jer su usvojeni i moraju biti sprovedeni", naveo je Abdidžiku.

On je naglasio da "Kosovo nema međusobno priznanje, ali ima sporazum o Zajednici srpskih opština, a da je Srbija obnovila i poglavlje 35".

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri zaptao se šta predstavlja reč "samoupravljanje".

"Hajde da budemo ozbiljni, Zajednica je u sporazumu i ona je u Ustavu", rekao je Tahiri i poručio Kurtiju da ne izgubi cilj, a to je međunarodno priznanje od strane Beograda. Svaki neuspeh Aljbina Kurtija je neuspeh Kosova, koji može da stvori dugoročne posledice po Kosovo", zaključio je Tahiri.