24. mart 2023 13:24

Miroslav Stojanović: Stav Srpske liste se neće promeniti, nema ideje o formiranju ZSO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miroslav Stojanović: Stav Srpske liste se neće promeniti, nema ideje o formiranju ZSO

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Spoljnopolitički komentator Miroslav Stojanović izjavio je danas da se čvrst stav Srpske liste neće promeniti jer su oni dosta izričiti u onim zahtevima zbog kojih su napustili te institucije, a takođe i što se ni na vidiku ne pojavljuje neka ideja oko formiranja Zajednice srpskih opština.

Prema njegovim rečima izbori u četiri opštine na severu KiM ne mogu da budu legitimni jer ne učestvuju oni koji su većina na tom prostoru, a neko bira predstavnika umesto njih.

 

"Borelj je izričit, ali naravno u onim dokumentima koji su ostali dosta neodređeni i kad su u pitanju rokovi i kad su u pitanju glavne teme recimo ZSO, pomenuta je naravno ali, on je izričito rekao i na toj prvoj konferenciji za štampu 'brzo i što pre', ali nije određen neki datum" navodi Stojanović za Tanjug i dodaje da je to zapravo ključ za bilo kakav nastavak razgovora.

Stojanović kaže da lideri EU prihvataju i pozdravljaju sporazum iz Ohrida, ali da požuruju obe strane, Beograd i Prištinu, da ga realizuju bez odstupanja.

Napominje da nije optimista kada je u pitanju realizacija procesa normalizacije na mapi puta, pogotovo što i Miroslav Lajčak i Žozep Borelj priznaju da su imali veće ambicije nego što su dobili rezultat.

"Pomenuto je naravno da ZSO, što je veoma važno za nas, nije deo tog paketa nego je deo jednog sporazuma koji je napravljen pre desetak godina. To je važno zbog toga što su različite interpretacije, pogotovo iz Prištine, a sadržaj je u tim sporazumima već bio taksativno pomenut, šta bi ZSO bila i šta bi ona sadržala i kako bi funkcionisala, od statuta do predsednika i svih ostalih simbola", objasnio je on.

Dodaje da je i sam Lajčak to poremetio pre Ohrida lansirajući ideju u Evropi da postoji nekoliko formata koji bi mogli da se primene u tom slučaju, ali da je tu reč o manjinskim prava koja postoje u raznim zemljama.