25. mart 2023 11:53

Savet za monitoring traži razrešenje tužiteljki zbog sastanka sa američkim ambasadorom

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije "Transparentnost" podneo je Disciplinskom tužiocu Državnog veća tužilaca disciplinsku prijavu protiv tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović, zbog njihovog, kako navodi, neovlašćenog sastanka sa američkim ambasadorom u Srbiji Kristoferom Hilom 23. marta ove godine u ambasadi SAD u Beogradu.

"Transparentnost" zahteva pokretanje postupka protiv ove dve zamenice javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, jer, kako tvrdi, postoji očiglena opasnost po javnotužilački sistem Republike Srbije koja se mora otkloniti zakonom propisanim postupkom i razrešenjem imenovanih tužiteljki zbog činjenice "da nisu nezavisne u odnosu na druge države, što je im je zakonska obaveza".

Ambasada je istog dana po održanom sastanku Hila i tužiteljki na svom službenom nalogu na društvenoj mreži Tviter objavila informaciju o sastanku ambasadora Kristofera Hila sa zamenicama javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu Bojanom Savović i Jasminom Paunović i u pomenutoj objavi, kako je ocenila "Transparentnost" nedvosmisleno saopštila da su imenovane kao tužioci partneri navedene ambasade.

Savet za monitoring zbog toga traži od Državnog veća tužilaca da se u displinskom postupku dobiju odgovori o tome da li su tužiteljke imale dozvolu rukovodioca organa u kojem su zaposlene, odnosno angažovane, da u svojstvu nosilaca javnotužilačke funkcije održe sastanak sa ambasadorom strane države, kako je to navedeno u saopštenju.

Takođe pita i "kako se može znati da imenovane tokom sastanka nisu saopštile informacije o istragama ili informacije kojima raspolažu, a tiču se rada javnog tužilaštvu i u kom svojstvu, po čijem odobrenju i na koji način su navedene tužiteljke partneri strane države, imajući u vidu da su nosioci javne funkcije u Republici Srbiji”.

Nezavisno pravosuđe i borba protiv korupcije ključni su za napredak Srbije, a naročito članstvo u EU, naveo je ambasador SAD Kristofer Hil posle susreta sa smenjenim tužiteljkama Savović i Paunović.

“SAD u potpunosti podržavaju Srbiju u tom nastojanju i cene partnerstvo profesionalaca u Tužilaštvu koji su toga svesni poput Bojane Savović i Jasmine Paunović”, napisao je Hil na zvaničnom Instagram profilu američke ambasade.

Savović i Paunović su se bavile slučajem zloupotreba u EPS-u, koji je rezultirao hapšenjem više osoba, a preraspoređene su u drugo odeljenje.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je ranije da su netačne informacije da su tužiteljke smenjene i da im je "oduzet" predmet u vezi sa zloupotrebama u EPS-u već da su na osnovu ranije izražene želje, prebačene iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal.