25. mart 2023 16:49

Diplomate za Tanjug: Evropski plan je važan samo za odnose Srbije sa EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Diplomate za Tanjug: Evropski plan je važan samo za odnose Srbije sa EU

Foto: Shutterstock.com/artjazz, ilustracija

BEOGRAD - Evropski plan važi samo za kontekst odnosa Srbije sa Evropskom unijom i pregovore o pristupanju Srbije ovoj organizaciji, ocenili su za Tanjug diplomate Zoran Milivojević i Milovan Božinović.

Kako su istakli, taj plan nam omogućava da nastavimo put ka članstvu u EU, ne proizvodi pravna dejstva izvan okvira pristupnih pregovora i nema snagu međunarodnog ugovora već je reč o dogovoru.

 

"Plan ne važi nigde nego u Evropskoj uniji. Ideja je bila da onaj prvi sporazum bude potpisan i on bi proizvodio pravna dejstva i tretirao bi se kao bilateralni sporazum gde bi mi de fakto priznali Kosovo, ali to se nije desilo i zato smo čuli izjave kao što je ona Tanje Fajon da su više očekivali. Sada kada se to nije desilo oni su ga preveli u merila poglavlja 35. koje ranije imalo merila", precizirao je Milivojević.

Božinović je ukazao da evropski plan nema univerzalno važenje, da nije otišao ni na Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Možemo reći da je u ovom slučaju Evropska unija sebi završila posao utoliko što sada dva pretendenta za članstvo u njoj znaju na čemu su, jer im je rekla da će ići dalje samo ako sprovode određene tačke. Dakle, nije to dokument koji 'zakucava' stvari onako kako rade međunarodni ugovori, već dogovor i sporazum kako će se dalje raditi", istakao je on.

Dodao je da ništa nije prihvaćeno na način da trajno obavezuje Srbiju, već se radi o sporazumu o tome šta mi hoćemo da radimo sa EU.

Kada je reč o važenju usmenog prihvatanja nečega, o čemu je posle razgovora u Ohridu govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Milivojević je objasnio da za važenje, izjava volje mora da bude precizna i naveo da je Vučić rekao "nema moje izjave volje precizno".

Prema rečima Milivojevića, posle Ohrida je definitivno jasno da je uslov ulaska Srbije u EU priznanje Kosova.

"Sada je to zakucano, dok put ka EU nije sporan i za njega nije potrebno priznanje nego ispunjavanje sporazuma iz Brisela plus tačka 11, dakle implementacioni deo koji je sastavni deo sporazuma bez koga on nije važeći", rekao je on.

Božinović je ukazao da dokumente iz Brisela i Ohrida ne razume tako da u njima stoji da nećemo ući u Evropsku uniju ako ne priznamo Kosovo.

"To se ne traži. Normalizacija odnosa znači sve osim jednog, formalnog akta i može da se živi sa tim da niste priznali", rekao je on i dodao da podržava oba dokumenta, ali da bi teško prihvatio da se neko obaveže da će priznati Kosovo.