26. mart 2023 16:00

Rama: Podrška Kurtiju za pružanje garancija za samoupravu srpske zajednice i SPC

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rama: Podrška Kurtiju za pružanje garancija za samoupravu srpske zajednice i SPC

Foto: Henry Nicholls/Pool via AP

TIRANA - Premijer Albanije Edi Rama saopštio je danas da je na sastanku u Tirani ohrabrio premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da preduzme dalje korake ka davanju garancija srpskim opštinama u okviru zajednice koja garantuje samoupravu srpskoj zajednici i neophodnih garancija Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"S mojim posebnim prijateljem, premijerom Kosova Aljbinom Kurtije, diskutovao sam danas detaljno o sporazumu iz Ohrida i daljem napretku procesa njegove primene", napisao je Rama na Fejsbuku.

On je naveo da je ohrabrio Kurtija da "preduzme dalje korake, bilo ka garancijama srpskim opštinama u okviru zajednice koja garantuje samoupravu srpskoj zajednici, ili neophodnim garancijama Srpskoj crkvi na njenim mestima bogosluženja".

Rama je naveo da je preneo Kurtiju da u tom procesu koji nije lak ima njegovu punu podršku.

Albanski premijer je naveo da je Kurti pokazao "hrabrost i realizam s kojima je preduzeo značajne korake ka normalizaciji odnosa sa Srbijom".

Rama je naveo da se sa Kurtijem saglasio da sledeća zajednička sednica vlade Albanije i vlade privremenih prištinskih institucija bude održana u junu.

Premijer privremenih prištinskih institucija boravio je danas u Tirani, gde je od albanskih vlasti dobio podršku za evropski plan u dijalogu Beograda i Prištine, preneo je Albanijan post.

U saopštenju albanskog predsedništva posle sastanka Kurtija i predsednika Albanije Bajrama Begaja navedeno je da je Begaj izrazio uverenje da će obaveze koje su strane preuzele na sastanku u Ohridu 18. marta biti u potpunosti ispoštovane i da će se naći odgovarajući mehanizmi da se "javni sporazum pretvori u obavezujući i primenjiv sporazum za strane na međunarodnom planu".

Predsednica Skupštine Albanije Lindita Nikola je, u saopštenju posle susreta s Kurtijem, istakla podršku dijalogu Beograda i Prištine kao, kako ona smatra, "najboljem i jedinom putu ka međusobnom priznanju", prenosi albanski portal.

"Podržavamo evroatlantsku perspektivu Kosova i nastavljamo da lobiramo za nova međunarodna priznanja, članstvo u Savetu Evrope, UN i međunarodnim organizacijama“, navedeno je, između ostalog, u saopštenju posle susreta Nikole i Kurtija.

On je, u razgovoru s predsednicom albanske skupštine, istakao rešenost privremenih prištinskih institucija da unaprede dijalog sa Beogradom i sprovođenje evropskog plana, poštujući ustav tzv. Kosova i blisko sarađujući sa EU i SAD.