27. mart 2023 21:04

Milićević: Srpski privrednici u inostranstvu da investiraju u Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milićević: Srpski privrednici u inostranstvu da investiraju u Srbiju

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

UŽICE – Cilj je da od naših velikodušnih darodavaca, naših uspešnih privrednika u inostranstvu napravimo i pokušamo da stvorimo velike investitore“, rekao je ministar bez portfelja Đorđe Milićević nakon obilaska Destilerije Bosiljčić u užickom selu Gorjani.

„Uporedo sa umrežavanjem svih organizacija koje okupljaju Srbe van Srbije, pre neki dan smo imali vrlo uspešan sastanak na kojem je bilo više od 120 udruženja iz 50 zemalja, mi radimo i ovaj drugi deo priče koji je izuzetno važan, a to je ekonomsko povezivanje“, dodao je ministar Milićević i naglasio da je to princip rada ministarstva na čijem je čelu.

 

„Veoma je važno da u svemu tome napravimo i spregu sa lokalnim samoupravama, da ih zainteresujemo da predstave svoje potencijale, da u ovaj proces uključimo sve institucije jer ovde ima posla za veći deo ministarstava, a da mi kao Ministarstvo budemo spona i most između dijaspore i Srbije“, pojasnio je ministr Milićević.

Ministar je obilazeći Destileriju Bosiljčić, u koju je Užičanin Radomir Rej Bosiljčić koji živi i radi u Americi uložio oko četiri miliona dolara, a do kraja godine još pet miliona dolara, istakao da je godišnji prihod ove destilerije oko 100 000 000 evra.

„Ako bi to preveli sada šta to suštinski znači za ljude koji žive ovde – biće uposleno do 50 ljudi, a do 100 domaćinstava će na direktan način biti uključeno u ceo investicioni poduhvat“, naglasio je ministar i dodao da je Srbija danas sigurna, atraktivna investiciona destinacija.

Radomir Bosiljčić kaže da u imanje u Gorjanima ulaže već 20 godina, ali da uzgoj voća i proizvodnja rakije traje u porodici već 200 godina.

„Od 1820. godine je Destilerija na neki nacin funkcionisala i mi smo tada to izvozili na Austrougarsko tržište i to je sve trajalo do Drugog svetskog rata. Ideja je da se to obnovi, a pored toga da na neki način ovo naše selo zaživi da počne na neki način da bude samoodrživo“, rekao je Radomir Bosiljčić, vlasnik Destilerije Bosiljčić.

On je pozvao sve Srbe koji rade u inostranstvu da ulože novac u svoja sela jer svi mi dugujemo mestima iz kojih smo potekli.