28. mart 2023 13:54

Predsednica Grčke: Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je strateški prioritet naše zemlje

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Evropska perspektiva Zapadnog Balkana predstavlja strateški prioritet Grčke, poručila je danas predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

"Kao što sam istakla predsedniku Vučiću na tet-a-tet sastanku, evropska perspektiva Zapadnog Balkana predstavlja strateški prioritet naše zemlje", rekla je Sakelaropulu na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje koja bi, u današnjem geopolitičkom kontekstu, bila dodatna vrednost koja bi pomogla Zapadnom Balkanu u odnosu na položaj prema EU.

Intext service Video

Naglasila je da Atina smatra da je Zapadni Balkan deo Evrope.

"Proširenje, uz priključivanje Zapadnog Balkana EU, obezbediće mir i bezbednost ovom području i sprečiće kretanje odnosno uticaj trećih strana koje imaju želju da intervenišu na ovom području. Mi imamo višestruku korist kako u odnosu na te zemlje koje se nalaze na području Zapadnog Balkana, tako i vezano za budućnost EU", poručila je grčka predsednica.

Pritisci postoje, ali pozicija Grčke oko Kosova ostaje nepromenjena

Sakelaropulu je zjavila da pozicija Grčke oko nepriznavanja nezavisnosti tzv. Kosova ostaje nepromenjena i da Grčka dosledno primenjuje konstruktivnu politiku čiji je cilj da obezbedi mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Ona je to rekla nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, odgovarajući na pitanje novinara da li je promenjen stav Grčke oko nezavisnosti Kosova i da li su sada pojačani pritisci sa Zapada na Grčku da prizna nezavisnost.

Intext service Video

"Podsećam da je naš strateški cilj priključenje čitavog Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Grčka je spremna da pruži podršku Beogradu i Prištini u primeni dogovorenog u Ohridu, odnosno implentacionog aneksa", rekla je ona.