28. mart 2023 13:48

Analitičar Vlade Radulović: U Ukrajini fokus na taktičkom naoružanju može predstavljati početak nuklearnog sukoba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Analitičar Vlade Radulović: U Ukrajini fokus na taktičkom naoružanju može predstavljati početak nuklearnog sukoba

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Vojno-politčki analitičar Vlade Radulović izjavio je danas da smatra da je trenutno najveći fokus u sukobu u Ukrajini na taktičkom naoružanju koje, iako je kraćeg dometa, do 500 kilometara, može da predstavlja početak nuklearnog sukoba koji bi zapečatio sudbinu čovečanstva i planete Zemlje.

"Treba razdvojiti taktičko i strateško nuklearno oružanje. Ova priča koja se sad aktuelizovala, aktuelizovala se zato što je tema taktičko nuklearno naoružanje i njegovo razmeštanje na teritoriji Rusije", rekao je on za Tanjug.

 

Kada se radi o nuklearnom arsenalu, kaže Radulović, postoji još jedna dimenzija kroz koju treba posmatrati sve ovo a to je, koliko se nuklearnih bojevih glava, nalazi raspoređeno na svojim nosačima i koliko se nalazi u određenim skladištima.

"Taj broj je ograničen na do 1.550, mislimo na SAD i Rusku Federaciju, međutim u ovom trenutku budući da se svi sporazumi nisu produžili ili su zemlje potpisnice istupile iz određenih sporazuma, a START je jedan od njih, sada je jako teško reći koliko je ta cifra zapravo tačna", objasnio je on.

Smatra da je najveći fokus stavljen na sistem Iskander koji je, kako kaže, prema potvrdi Belorusa raspoređen na teritoriju Belorusije u konvencionalnom formatu, bez nuklearne bojeve glave.

Dodaje da se avijacija, koja može da nosi naoružanje sa bojevim glavama, takođe nalazi na teritoriji Belorusije, što potvrđuje da je najveći fokus na taktičkom naoružanju.

"Kada govorimo o NATO-u treba imati u vidu dve stvari. Prvo imamo evropske zemlje članice NATO-a koje su nuklearne sile kao što su Francuska i Velika Britanija, koje nemaju taktičko nuklearno naoružanje već imaju samo strateško u približnom broju, 250, i sa druge strane SAD koja je uz Rusiju najveća nuklearna sila", navodi analitičar.

Radulović napominje da se u pojedinim vojnim bazama u Belgiji, Holandiji, Italiji, Nemačkoj i Turskoj takođe nalazi nuklearno naoružanje SAD, i dodaje da ne postoji i informacija o tačnom broju taktičkih bojevih nuklearnih glava.

Istakao je da je opremljenost Vojske Srbije izuzetno dobra i da se nastavio trend koji je započet polovinom 2016. godine, kada su stigla prva dva srednjevišenamenska transportna helikoptera MI-17-V5.

"Bitno je da taj proces teče svojim tokom i da se odvija paralelno u tri faze a to je kupovina složenih borbenih sistema, modernizacija onoga što je perspektivno i nabavka najsloženijih borbenih sistema", zaključio je Radulović.