28. mart 2023 15:55

Petar Bošković: Približavamo se hladnom ratu, većem od prethodnog

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petar Bošković: Približavamo se hladnom ratu, većem od prethodnog

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Vojni komentator Petar Bošković izjavio je danas za Tanjug da se približavamo jednom novom hladnom ratu koji će biti "hladniji" i veći od prethodnog.

Objasnio je da Rusija, kao i Amerika, raspolaže sa celom lepezom nuklearnog naoružanja, počev od taktičkog, preko srednjeg dometa do interkontinentalnih balističkih raketa.

 

Napominje da je interesantno razmeštanje nuklearnog oružja u Belorusiji, što je, kako kaže, Amerika odnosno NATO već uradio u dosta svojih zemalja članica.

"Putin mora da se brani, on je sateran uza zid. Neki dogovori vezani za Start 1 i Start 2 nisu ispunjeni i ispoštovani. Za sada su ukinute komisije koje su dolazile i sa jedne i sa druge strane. Rusija je kontrolisala američko nuklearno naoružanje svojom komisijom, a Amerikanci su kontrolisali Rusiju. Ako vam kažem da je godišnje bilo po 2.500 razmenjenih dokumenata i mejlova u vezi nuklearnog naoružanja, jasno vam je o kakvom se stepenu kontrole svojevremeno radilo. To je sad već olabavljeno, manje su kontrole i to je nova opasnost za svet i za izbijanje nuklearnog sukoba," navodi Bošković.

Dodaje da veruje da do nuklearnog sukoba neće doći, jer su svi svesni šta bi to značilo, kao i da do rata u Ukrajini ne bi došlo da NATO nije počeo da se širi.