30. mart 2023 18:31

Tamara Vučić: Očuvanje životne sredine ključno za celokupno čovečanstvo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tamara Vučić: Očuvanje životne sredine ključno za celokupno čovečanstvo

Foto: Tanjug video

NJUJORK - Supruga predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Tamara Vučić prisustvovala je u Njujorku sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na visokom nivou o ulozi nultog otpada kao transformativnog rešenja u postizanju ciljeva održivog razvoja.

Tokom obraćanja na prvom obeležavanju Međunarodnog dana nultog otpada, kojem su, između ostalih, prisustvovali i Generalni sekretar UN Antonio Gutereš i supruga predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana Emine Erdogan,Tamara Vučić je istakla da je pitanje očuvanja životne sredine jedno od ključnih za celokupno čovečanstvo.

 

„Od suštinskog značaja je da se prizna bliska povezanost između iracionalne potrošnje, povećane proizvodnje i globalnih izazova. Nula otpada ne govori samo o smanjenju proizvodnje otpada, već je to način života i filozofija koja iziskuje solidarnosti, razmenu najboljih praksi i koordiniranu akciju svih onih koji mogu da daju pozitivan doprinos promeni“, rekla je Tamara Vučić, napominjući da je suština promena u tome da svako od nas počne da menja svoje navike.

Tamara Vučić se, takođe, osvrnula i na sve ono što je po pitanju obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine urađeno u Republici Srbiji, koja gaji dugu tradiciju aktivizma radi očuvanja životne sredine i koja je među prvim zemljama u Evropi osnovala nacionalne parkove.

„Da bismo podržali proces disanja, metaforički govoreći, učinili smo značajna stremljenja ka obnovljivoj energiji, izgradnjom najvećeg vetroparka na Zapadnom Balkanu, pre 4 godine. Kao kandidat za članstvo u EU, Srbija je usvojila EU Zelenu agendu za Zapadni Balkan. Takođe, Vlada je pokrenula inicijative za smanjenje otpada i promovisanje održivih praksi, poput smanjenja plastične ambalaže i usvajanja cirkularnih poslovnih modela. Posebno smo posvećeni edukaciji najmlađih, jer oni su naša budućnost. Ovde smo da bismo transformisali Zemlju u bolje mesto za sve nas, zato hajde da udružimo snage i uradimo sledeće - smanjimo, ponovo koristimo i recikliramo“, rekla je Tamara Vučić.

 

Ona se posebno zahvalila prvoj dami Turske Emine Erdogan na neumornoj posvećenosti pitanju očuvanja životne sredine i zalaganju za promovisanje koncepta nultog otpada.

Nakon obraćanja, Tamara Vučić je prisustvovala izložbi posvećenoj upravo doprinosu koji je prva dama Republike Turske Emine Erdogan dala razvoju projekta o nultom otpadu, ne samo u okviru granica svoje zemlje, već i na globalnom nivou.

Projekat o nultom otpadu pokrenut je pre pet godina pod pokroviteljstvom supruge turskog predsednika, sa ciljem borbe protiv klimatskih promena kroz prevenciju lokalnog otpada, uspostavljanje sistema odvajanja i recikliranje otpada od strane opština, razvoj inovativnih projekata u kojima se otpad ponovo koristi, kao i uspostavljanje sistema zasnovanog na predviđanju pre nego što otpad nastane.

Pored ovog projekta, Emine Erdogan je 2017. godine pokrenula Rezoluciju o inicijativi za nulti otpad, koja je usvojena u Ujedinjenim nacijama i nakon koje je 30. mart proglašen Međunarodnim danom nultog otpada.

Nakon završene izložbe, Tamara Vučić se upisala u knjigu žalosti povodom razornog zemljotresa koji je odneo desetine hiljada života u jugoistočnom delu Turske.