31. mart 2023 16:39

Vučić: Velika je nervoza u svetu, predstoji jedno od najtežih proleća

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Velika je nervoza u svetu, predstoji jedno od najtežih proleća

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

NOVI PAZAR - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom rata u Ukrajini, da je situacija u svetu mnogo komplikovanija nego što se to misli, kao i da predstoji jedno od najtežih proleća u političkom, ali i vojnom smislu.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara u Novom Pazaru da prokomentariše to što je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio da Zapad jača vojnu silu u Poljskoj, kao i da planira invaziju na Belorusiju, ali i da bi postavljanje nuklarnog oružja u Belorusiji moglo da zaštiti njegovu zemlju.

"Situacija je mnogo komplikovanija i vidi se da je svuda velika nervoza. Lukašenko je rekao neke stvari za koje nisam siguran da bi bili oduševljeni ni u  Moskvi, a za ovo drugo nisam siguran da su zadovoljni na Zapadu. Vidi se da se žuri i Ukrajincima i Rusima. Pogledajte izjavu predsednika Kine Sija, koji je uz Bajdena možda najmoćniji čovek na svetu, u kojoj kaže da njegova zemlja mora da bude pripremljena za rat. Kada sve to složite onda vam je jasno da nam predstoji jedno od najtežiih proleća ne samo u političkom već i vojničkom smislu", rekao je Vučić.

Nastaviću da se borim za narod na KiM pozivima na mir i razgovore

Predsednik je istakao da će nastaviti da se bori za narod na Kosovu i Metohiji koji trpi velike pritiske od vlasti u Prištini i da će to činiti stalnim pozivima na mir i razgovore.

Vučić je na pitanje novinara povodom navoda da večeras ističe rok za preregistraciju vozila na severu Kosova i Metohije i da li će KM tablice moći i dalje da se koriste na tom prostoru podsetio na izjavu portparola službe za spoljne poslove EU Petera Stana da sporazum Beograda i Prištine od 23. novembra nema postavljeni krajnji rok, niti datum isticanja, dodajući i da je EU rekla da je Srbija u pravu.

"Borimo se, radimo šta možemo, dobili smo danas potvrdu EU da smo mi u pravu, a da li je EU u stanju da privoli Kurtija da to uradi ili ne... Šta rade naši politički protivnici i njihovi medijski eksponenti, pokušavaju da vam kažu kada Kurti nešto jednostrano izvede i kada on sprovodi teror nad našim građanima, da za to nije Kurti kriv već Vučić, a kojim sredstvima da sprečim nasilje nad Srbima osim stalnim intenzivnim pozivima na mir, razgovore, dogovore, kompromise i sve drugo", rekao je Vučić u Novom Pazaru odakle je počeo obilazak Raškog okruga.

Novi Pazar će dobiti više transfernog novca i novi stadion

Predsednik Srbije izjavio je danas da će Novi Pazar ubuduće dobijati više transfernog novca i da će se u tom gradu graditi novi, moderan stadion.  

Na svečanosti obeležavanja početka radova na rekonstrukciji i dogradnji Opšte bolnice "Novi Pazar", kojom je započeo posetu Raškom okrugu, Vučić je rekao da će se povećati  transferna sredstva za Novi Pazar zbog popisa, ali, kako je rekao, i zbog svega ostalog.

"To je vas u opštini najviše obradovalo. Imaćete više da potrošite ovde na lokalu, ali nemojte posle da mi tražite 120 miliona na kraju godine. Sada Novi Pazar dobija četvorostruko više para nego što daje državi kroz poreze", rekao je predsednik.

Biće novih zapošljavanja u KBC, to je velika stvar, bićete ponosni

Vučić izjavio je danas da će se broj zaposlenih u novopazarskoj bolnici povećati, samim tim što će se povećati broj postelja sa 420 na više od 700.

On je novinarima nakon obilaska Novog pazara rekao da će kliničko bolnički centar u tom gradu imati 17.000 kvadrata i da neko tu mora da radi, održava i brine o pacijentima.

"Naravno da će biti novozaposlenih. Moramo da imamo više naučno istraživačkih radnika, doktora i svih zaposlenih, ali to mora da bude pametno urađeno, po sistematizaciji, a ne samo da se zapošljava na brzinu da bi neko dobio radno mesto i posle ne radi ništa", rekao je Vučić.

Želim da izbori u Crnoj Gori prođu u redu, čestitaću novom predsedniku

Crnoj Gori želim uspeh u nedelju na izborima, da sve prođe u redu i miru i koliko u ponedeljak čestitaću novoizabranom predsedniku, rekao je danas u Novom Pazaru predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom posete Raškom okrugu.

Odgovarajući na pitanje novinara, da li je za njega iznenađenje to što je Aljbin Kurti podržao Mila Đukanovića, Vučić je dodao da je ćutao tokom cele kampanje u Crnoj Gori, a da se "njihova kampanja uvek svodi na Srbiju i na Aleksandra Vučića", ali da on nema problem s tim.. 

Predsednik Srbije je rekao da je Crna Gora naša susedna, bratska i prijateljska zemlja, da joj želi sve najbolje i neka njeni građani odluče ko će biti predsednik.