31. mart 2023 19:26

Ambasadori Francuske i Nemačke u Prištini: Dijalog krenuo u dobrom pravcu, sprovesti dogovoreno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasadori Francuske i Nemačke u Prištini: Dijalog krenuo u dobrom pravcu, sprovesti dogovoreno

Foto: Tanjug video, arhiva

PRIŠTINA - Ambasadori Francuske i Nemačke u Prištini ocenili su danas da je dijalog Beograda i Prištine, nakon sastanka u Ohridu, krenuo u pozitivnom pravcu i pozvali obe strane da primene dogovoreno.

U panel diskusiji „Evropski predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije“ u Čaglavici, ambasador Francuske Olivije Gero je rekao da privremene prištinske institucije treba da počnu formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i dodao da se "ovih dana" očekuju sastanci tim povodom.

„Mislim da sam bio veoma jasan. Očekujemo od Vlade Kosova, kao što je navedeno u Aneksu, da započne pregovore u okviru dijaloga i pruži garancije za obezbeđenje nivoa samouprave opština sa srpskom većinom u skladu sa sporazumima", poručio je Gero.

Izrazio je očekivanje da će Beograd poštovati svoje obaveze.

Kako je rekao, "u suprotnom će biti posledica za obe strane", prenose prištinski mediji.

"Prerano je govoriti kakve će biti posledice i sada moramo da se fokusiramo na korist od prihvaćenog sporazuma", rekao je Gero.

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode izrazio je optimizam u vezi sa primenom sporazuma i istakao da je u ovom trenutku najvažnije da je "dogovor postignut".

Izneo stav da Priština mora da ispuni obaveze preduzimanjem koraka ka uspostavljanju ZSO, dok Beograd "ne treba da blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama".

Podsetivši da će se u Briselu u utorak sastati glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, Rode je istakao da "EU radi na pokretanju procesa implementacije".